Risk Factory voor Zuid-Holland-Zuid

Zuid-Holland Zuid krijgt een eigen Risk Factory: De Risk Factory is dé ontdekfabriek voor veiligheid, gezondheid en duurzaamheid. Via nagebootste praktijksituaties krijgen basisschoolleerlingen van groepen 7 en 8 bewust inzicht in deze risico’s. Door zelf te doen en te ervaren, leren zij wat zij in zo’n situatie moeten doen. De situaties gaan onder meer over waterveiligheid, verkeersveiligheid, brandveiligheid, het bellen van 112, groepsdruk, ondermijning, online weerbaarheid & cybercrime en noodsituaties & sociale veiligheid. Theo Segers voorzitter van de Stuurgroep Risk Factory Zuid-Holland Zuid: “We zijn er trots op dat we ook…

Lees verder

Passagiers hogesnelheidstrein na rookontwikkeling geëvacueerd bij ’s-Gravendeel

Op de Hogesnelheidslijn (HSL) bij ’s-Gravendeel is donderdag een Eurostar-trein stil komen te staan door rookontwikkeling in een hoogspanningskast. Aan boord zaten zo’n 650 reizigers, die zijn geëvacueerd. De rook ontstond in het achterste deel van de internationale trein, die onderweg was richting Parijs. Na de melding werd eerst bekeken of de trein kon doorrijden, maar uiteindelijk is alsnog besloten alle inzittenden op het spoor te evacueren. De passagiers zijn met een andere trein naar Rotterdam gebracht. Volgens de hulpdiensten heeft niemand de rook ingeademd. Door het incident was er…

Lees verder

Ruim drie jaar cel voor chauffeur vrachtwagendrama

In 2022 veroorzaakte vrachtwagenchauffeur Juan S. een tragisch ongeluk in Nieuw-Beijerland, waarbij zes personen en een ongeboren kind om het leven kwamen. De bestuurder is veroordeeld tot 38 maanden gevangenisstraf en een rijverbod van vijf jaar. Deze straf ligt lager dan de eis van het Openbaar Ministerie, dat had gepleit voor 4,5 jaar gevangenisstraf en een rijverbod van zeven jaar. De verdachte was niet aanwezig bij de uitspraak. Het incident vond plaats in de zomer van 2022 in de buurtschap Zuidzijde. De vrachtwagen kwam van een dijk af en raakte…

Lees verder

Gebruik milieueffectrapport voor onderzoek naar herstel en verbetering natuur in Haringvliet

Onderzoek welke opties Rijkswaterstaat heeft om de natuur in het Haringvliet te herstellen en breng de milieugevolgen hiervan in beeld. Dat adviseert de Commissie voor de milieueffectrapportage. Rijkswaterstaat had de Commissie om advies gevraagd over de benodigde inhoud van het milieueffectrapport. Rijkswaterstaat wil het beheerplan voor Natura 2000-gebied Haringvliet herzien. Het plan beschrijft de staat van de natuur, de natuurdoelen en de maatregelen om de wettelijke doelen te halen. De natuur in het gebied staat nu onder druk. Tussen de Noordzee en de monding van het Haringvliet liggen de Haringvlietsluizen.…

Lees verder

ChristenUnie Zuid-Holland: ‘Zet in op versterking van lokale en regionale journalistiek!’

ChristenUnie Zuid-Holland dient woensdag 9 juli een motie in om de lokale, regionale en provinciale journalistiek een nieuwe impuls te geven. De motie wordt ingediend tijdens de behandeling van de Kadernota in Provinciale Staten en wordt ook ondertekend door CDA, GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren en Volt. De motie roept het college op om een subsidieregeling op te stellen voor de periode 2026-2028. De regeling moet zich specifiek richten op het stimuleren van vernieuwende journalistieke producties bij bestaande mediaorganisaties, met nadruk op onafhankelijkheid, maatschappelijke meerwaarde en spreiding over de provincie.…

Lees verder

Vrijwilligers houden onze dijken veilig

In onze regio ligt 600 kilometer dijk. Die dijken beschermen landbouwgrond en stedelijke gebieden tegen wateroverlast of overstromingen en reguleren de waterstanden. Hoe zorg je dat deze dijken veilig blijven in geval van nood? Dat doen we samen met bijna 500 vrijwilligers. Zij zijn de ogen en oren van de dijken. Monic Verschoor is hun aanspreekpunt en coördineert de organisatie. “Dat houdt onder andere in dat ik ervoor zorg dat iedereen goed getraind is. Zo volgen de dijkwachten jaarlijks cursussen, krijgen ze de juiste kleding en hulpmiddelen en oefenen ze…

Lees verder

Raadslid vraagt duidelijkheid over PFAS in bloed inwoners Hoeksche Waard

Raadslid Tania Heimans (GroenLinks) vraagt het college van B&W opheldering over alarmerend nieuws na RIVM-onderzoek naar PFAS in het bloed van Nederlanders. Daaruit blijkt dat vrijwel iedereen in Nederland meer PFAS in zijn of haar bloed heeft dan medisch verantwoord wordt gevonden. In de regio Dordrecht – waar Chemours decennialang de schadelijke stof PFOA uitstootte – zijn de waarden van deze variant bovengemiddeld. Heimans wil weten hoe het zit met de inwoners van de Hoeksche Waard. “Wat betekenen deze cijfers voor onze gemeente?” vraagt Heimans. “We moeten weten of ook…

Lees verder

Water Natuurlijk: Biologische boeren worden benadeeld

Water Natuurlijk is een landelijke partij die zich inzet voor natuur, landschap en recreatie in het waterschap. In een onlangs geplaatst artikel op hun site haalt de partij flink uit naar overheden die volgens Water Natuurlijk ‘ervoor kiezen om niet de wet te handhaven en tevens niet de vervuiler, maar juist de burgers en biologische boeren hiervoor laten betalen’. Producten die zonder chemische bestrijdingsmiddelen worden geteeld, schrijft Water Natuurlijk op haar site, blijven nu verhoudingsgewijs duur en dat werkt niet positief voor de afzetmarkt van biologische boeren. Het hele artikel is…

Lees verder

Afsluitingen snelweg A29 en Haringvlietbrug begin juli

Rijkswaterstaat werkt begin juli zowel aan de snelweg A29 als aan de Haringvlietbrug in de A29. Daarvoor zijn er nachtafsluitingen van dinsdag 1 tot vrijdag 4 juli en aansluitend een weekendafsluiting van vrijdag 4 tot en met zondag 6 juli. We asfalteren de weg, maaien de bermen en vegen de brug. Daarnaast wordt er gelast in het vaste deel van de Haringvlietbrug. Het verkeer  mag dan niet over de brug rijden omdat dit lassen trillingsvrij moet gebeuren. Houd rekening met een extra reistijd van 45 tot 60 minuten. Afsluitingen A29:Richting…

Lees verder

Paul Elstak ontvangt Buma Award voor songfestivalhit Europapa

Hardcore-dj en muziekproducer Paul Elstak is in de prijzen gevallen. Hij is onderscheiden met een Buma Award voor zijn bijdrage aan Europapa, het songfestivalnummer van Joost Klein. Het lied groeide nationaal en internationaal uit tot een ware sensatie, mede door de veelbesproken diskwalificatie van Joost. Elstak, woonachtig in Mijnsheerenland, staat bekend als pionier binnen de hardcore- en gabbermuziek en heeft een lange staat van dienst in de Nederlandse muziekindustrie. Zijn carrière begon in de jaren ’90 en sindsdien heeft hij talloze hits geproduceerd en op grote podia wereldwijd gestaan. Eerder werd hij al…

Lees verder