Week van de Groene Tuin: tegel eruit, groen erin!

De weersvoorspellingen zijn gunstig: het wordt echt tuinweer deze week! Dat is mooi, want van dinsdag 4 tot en met maandag 10 april is het de Week van de Groene Tuin. Nederland gaat aan de slag met het vergroenen en verduurzamen van de (balkon)tuin. Groene tuinen helpen bij het opvangen van de gevolgen van klimaatverandering. Zo kan regenwater in een groene tuin bij hevige regenbuien makkelijker in de grond zakken, zijn groene tuinen op hete dagen een stuk koeler en kunnen allerlei nuttige dieren er voedsel en een schuilplek vinden.

Start met het wippen van uw tegels

De eerste stap naar een groene tuin is het wippen van tegels: maak minimaal 60 procent van uw tuin groen. Toch bepaalde delen van uw tuin verharden? Kies dan voor halfverharding, waterdoorlatende klinkers of een terras met brede voegen. Zo kan het regenwater goed de bodem intrekken. Vergeet u de gewipte tegels niet aan te melden voor het NK Tegelwippen? Ook dit jaar doet gemeente Hoeksche Waard mee met deze competitie. De tegels opgeven kan via de website van NK Tegelwippen.

De Tegeltaxi rijdt weer!

Op dinsdag 11 april rijdt de gratis Tegeltaxi de eerste ronde. U kunt uw tegels en zand die dag gratis laten ophalen. Wees er snel bij, want het aantal plekken is beperkt! Het aanmelden voor de eerste ronde van de Tegeltaxi op 11 april kan tot en met donderdag 6 april. Gelukkig rijdt de Tegeltaxi ook op maandag 22 mei, 4 september en 23 oktober.

U kunt zich aanmelden voor Tegeltaxi via deze pagina op onze website.

Vergroen uw omgeving

Een groene (gevel)tuin, groen balkon of groen dak kan regenwater goed opvangen en werkt verkoelend in periodes van hitte. Gemeente Hoeksche Waard en ook het waterschap hebben een subsidieregeling voor het nemen van klimaatadaptieve maatregelen. Bijvoorbeeld het afkoppelen van de regenpijp, de aanleg van een groen dak, het vergroenen van de tuin en het opvangen van regenwater op het eigen terrein. Kijk voor de mogelijkheden op onze website.

Vang regenwater op

Door regenwater op te vangen, zorgt u ervoor dat de tuin in tijden van droogte mooi en gezond blijft zónder veel kraanwater te gebruiken. Regenwater is bovendien beter voor de tuin, omdat er minder kalk in zit. U kunt het regenwater bijvoorbeeld opvangen in een regenton of onder de grond in zogenaamde infiltratiekratten. Door de regenpijp af te koppelen stroomt het regenwater niet meer direct het riool in, maar wordt het water opgevangen in de tuin. Zo kan het riool beter omgaan met veel neerslag én wordt het regenwater niet onnodig gezuiverd.

Meer handige tips vindt u op de website van De Week van de Groene Tuin.