2023: Het jaar van de linde

Sinds een aantal jaren heeft de regionale Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior een jaarthema voor wat betreft bomen. Voor 2023 wil men de linde weer eens in het zonnetje zetten. Enerzijds omdat er natuurlijk enkele prachtige monumentale linden in de Hoeksche Waard staan, maar anders ook omdat er heel veel te vertellen valt over deze boomsoort.
Ondermeer in Mookhoek, Mijnsheerenland en Sint Anthoniepolder staan monumentale linden. In dat laatste geval betreft het twee oude leilinden van rond de 150 jaar oud. In Mookhoek staat natuurlijk de bekende ‘linde van de Lindehoeve’. Een boom die inmiddels ook alweer een goede 130-135 jaar oud is en die enkele jaren geleden werd gekozen tot de Boom van het Jaar van de provincie Zuid-Holland. Een titel die in 2022 ook de rode beuken voor de kerk van Greup kregen. Lindebomen zijn trouwens ook in meerdere opzichten belangrijk voor de natuur. Zo is hun nectar een belangrijke bron van voedsel voor hommels, honingbijen en zweefvliegen. Daarnaast kunnen linden heel oud worden en zodoende bieden ze een groot deel van hun lange leven nestgelegenheid aan vogels. En als loofbomen vangen ze in de bebouwde omgeving veel fijnstof op. Verder zijn de volwassen bomen vaak heel mooi met hun bijna hartvormige kroon. Ze waren vroeger in veel steden niet voor niets populair als laanbomen. Eén van de oudste bomen in ons land is overigens een linde: De linde in het Brabantse Sambeek. Die boom is waarschijnlijk tussen de 450-500 jaar.


De gigant van Staffelstein

Met een leeftijd van rond de 450 jaar is de linde van Sambeek trouwens bij lange na niet de oudste linde van Europa. Ondermeer in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland staan nog oudere exemplaren. Maar de kampioen onder de kampioenen onder de Europese linden is helaas niet meer in leven. Dat was de gigant van Staffelstein in Duitsland. In zijn nadagen (tussen 1850-1930) werd de linde één van de meest gefotografeerde bomen van Duitsland en hoogstwaarschijnlijk van Europa. De linde van Staffelstein was niet voor niets een beroemdheid. Volgens historische gegevens stond de boom er al rond 1200 en was hij in 1900 minimaal duizend jaar oud. Maar het is heel goed mogelijk dat deze gigant nog honderd of tweehonderd jaar ouder was toen hij in de jaren dertig voor de laatste keer zijn bladeren liet vallen. In omtrek was hij in elk geval een ware kampioen geworden onder de oude linden: Maar liefst 24 meter in omtrek! De linde van Staffelstein is gelukkig nog te zien op heel veel oude foto’s en ansichtkaarten. En al die linden van tussen de 100 en 400 jaar, die er ook in ons land nog staan zijn levende getuigen van hoe sterk en duurzaam deze boomsoort is.