Ondersteuning scholen bij verduurzamen van schoolgebouwen

Gemeente Hoeksche Waard biedt in samenwerking met Stichting Energieke Regio alle scholen in de Hoeksche Waard een gratis energiebesparingsscan en een verkennend zonnepanelenadvies aan. Hiermee wil de gemeente de schooldirecties en -besturen ondersteunen bij de verduurzaming van de schoolgebouwen en toewerken naar een energieneutrale Hoeksche Waard in 2040. De besturen van CSG De Waard en De Hoeksche School maken voor al hun basisscholen en voor middelbare school het Hoeksch Lyceum gebruik van dit aanbod.

Met de energiebesparingsscan krijgt iedere school een beeld van het huidige energielabel en de mogelijkheden om energie te besparen aan de hand van 50 duurzaamheidsmaatregelen. Energieke Regio Hoeksche Waard adviseert de school met dit beeld over een gericht stappenplan om het schoolgebouw te verduurzamen, de wettelijke eisen waaraan een school moet voldoen en de subsidiemogelijkheden die er zijn.

Het zonnepanelenadvies bestaat uit een intekening van het aantal zonnepanelen dat op het schooldak past. Het aantal is afgestemd op het energieverbruik en de netaansluiting van de school. Ook geeft het inzicht in de kosten van de installatie en de terugverdientijd.

Eerste energiebesparingsscans in handen van de scholen

Adriaan van der Wulp, wethouder Onderwijs, bracht vandaag een bezoek aan basisschool De Schelf in `s-Gravendeel. Dit is de eerste basisschool onder het bestuur van De Hoeksche School waarbij de energiebesparingsscan is gedaan. Van der Wulp: “Met de gratis scan geven we de school een duidelijk advies; welke verduurzamingsmaatregelen zijn nu goed om te nemen, in welke volgorde en welke regelingen zijn er? Zo hopen we dat de school ontzorgd wordt en makkelijker en sneller kan toewerken naar een energiezuinig en toekomstbestendig schoolgebouw.” Lisette van Brugge, directeur De Schelf: “Uit de scan komt naar voren dat we nog veel energie kunnen besparen. Deels door technische aanpassingen te doen in school zoals het vervangen van slecht isolerend glas, het installeren van bewegingsmelders op ledverlichting en het plaatsen van zonnepanelen. Deels door bewuster om te gaan met energie en bijvoorbeeld altijd de buitendeuren zoveel mogelijk dicht te houden. Door het gebouw te verduurzamen verbetert ook het comfort in school en dat is prettig voor de kinderen en medewerkers. Naast dat we natuurlijk graag de energierekening verlagen.”

Wethouder Van der Wulp nam voor alle leerlingen van de school een douchecoach mee. Een handig zandlopertje waarmee de kinderen thuis aan de slag kunnen met energie besparen.

De Schelf uit `s-Gravendeel is de eerste basisschool onder het bestuur van De Hoeksche School waarbij de energiebesparingsscan is gedaan.

Duurzame schoolgebouwen voor energieneutrale Hoeksche Waard

Ook onder het bestuur van CSG De Waard heeft de eerste basisschool inmiddels de resultaten van de energiebesparingsscan ontvangen. Hier ging de primeur naar CBS De Wegwijzer in Piershil. Aankomende tijd worden de scans voor de overige scholen, waaronder een aantal zelfstandige scholen, gedaan en worden de zonnepanelenadviezen gegeven. De scholen die onder schoolvereniging De Hoeksteen vallen, zijn met provincie Zuid-Holland al een verduurzamingstraject gestart. Daarmee werkt iedere school in de Hoeksche Waard – waar nog energiebesparende maatregelen kunnen worden genomen – aan de verduurzaming van hun schoolgebouw(en). De scholen hierbij ondersteunen is 1 van de actiepunten van de gemeente uit het uitvoeringsprogramma `Hoeksche Waard richting energieneutraal´. Samen maken we ruimte voor een duurzame toekomst in de Hoeksche Waard!