‘Verdrongen door de rivier’ weer verkrijgbaar

Dit jaar, om precies te zijn dit voorjaar, is het alweer 50 jaar geleden dat men begon met het verbreden van de Dordtse Kil tussen ‘s-Gravendeel en buurtschap De Wacht. Een project dat bedoeld was om de beroepsscheepvaart meer ruimte te bieden. Met name gelet op de ontwikkeling van het industriële complex bij Moerdijk.

Maar er was ook een keerzijde: Aan beide zijden van de rivier verdwenen heel wat huizen onder de slopershamer. In ‘s-Gravendeel werd bijna het gehele, historische wijkje Bevershoek gesloopt en ook in Wieldrecht moesten huizen en bedrijfspanden wijken. Reden voor auteur Arie Pieters om het boekje ‘Verdrongen door de rivier’ weer in de verkoop te brengen: In het boekje ‘Verdrongen door de rivier’ neemt de auteur de lezer mee terug naar het verdwenen wijkje Bevershoek, dat tot 1977 onderdeel was van het dorp ‘s-Gravendeel. In 1976 werd Bevershoek grotendeels gesloopt. (De laatste panden verdwenen in 1977.) Ooit was het de plek waar de veerpont aanmeerde en de bootdienst ‘de Thor’ een halte had. Het rond 1600 gebouwde, vroegere raadhuis stond er (dit was later nog lang in gebruik als een café) en het was de plek waar tijdens strenge winters vaak fotografen opdoken, om foto’s te schieten van mensen die de bevroren Dordtse Kil overstaken naar Wieldrecht/Dordrecht.

Vergetelheid

‘Verdrongen door de rivier’ is een sfeerschets van het verdwenen Bevershoek en bevat zo’n zestig, soms unieke foto’s uit lang vervlogen tijden. Anno 2024 resten nog slechts drie huizen van dit stukje ‘s-Gravendeel. Het veer en ‘de Thor’ zijn inmiddels ook allang geschiedenis geworden. Auteur Arie Pieters besteed in het boekje van ruim 80 pagina’s dus ook ruim aandacht aan het veer in vroeger tijden en ook de aanleg van de stoep van de huidige Bevershoekstraat in 1959 komt aan bod. (Die kwam er nadat de oude haven van een dam was voorzien.) De circa zestig foto’s brengen naast vooral de woningen, het veer en de ‘Thor’ ook wonderlijke details in beeld, zoals een hele oude deurklink, die ooit toebehoorde aan één van de oude dijkwoningen van het verdwenen Bevershoek. De auteur hoopt dat het boekje er mede toe zal bijdragen dat dit unieke wijkje niet in de vergetelheid verdwijnt.