PvdA reikt speldjes uit aan jubilerende leden

Traditiegetrouw combineerde de PvdA afdeling Hoeksche Waard de viering van 1 mei met het uitdelen van speldjes aan jubilerende leden. Twee leden zijn 75 jaar lid en vijf leden 50 jaar.

Er waren drie jubilarissen aanwezig. De overige vier, zo beloofde penningmeester Kees de Leng, krijgen hun speldje thuis bezorgd. Allen hadden een brief gekregen van landelijk partijvoorzitter Ester-Mirjam Sent die hen bedankte voor hun inzet, solidariteit en toewijding aan de ledenvereniging PvdA.

Arie den Hartog (die op 9 mei 101 jaar wordt) en Piet van Bruggen (89), beiden uit ’s-Gravendeel, zijn 75 jaar lid. Ook de ’s-Gravendelers Martien Blanker en Nel Dank-Koogman kregen een speldje, zij zijn 50 jaar lid. Net als Huib Dekker uit Nieuw-Beijerland, mevrouw N. Jansma-Van der Wal uit Oud-Beijerland en Jan Visser uit Mijnsheerenland.

In zijn toespraak voor de 1-meiviering, die werd bijgewoond door jubilarissen Arie den Hartog, Martien Blanker en Jan Visser, ging De Leng terug in de tijd. Hij refereerde aan de viering op 1 mei 2006, toen ’s-Gravendeel en Binnenmaas samen gingen. Jubilaris Piet van Bruggen was destijds 70 jaar en voorzitter van de afdeling ’s-Gavendeel. Hij herinnerde zich nog de viering van 1950.

Van Bruggen zei destijds: ,,1 mei was altijd een bijzondere dag. Wij trokken dan, op de tonen van Jonge Strijd, de muziekgroep van de vakbond NVV, door het dorp. Ik was daar al jong lid van, sinds mijn veertiende. Ik speelde mondorgel.’’ Hij genoot van die herinnering.

Hij voegde daaraan toe: ,,Dat was een andere tijd. Wij hebben al lang geleden afscheid genomen van de strijdliederen. Wij zijn nu een linkse partij die zich

beijvert voor een grote groep mensen en niet meer alleen de minderbedeelden.’’ Of, zoals De Leng citeerde uit de brief van voorzitter Sent: ,,Wij komen krachtig op voor de kwetsbare groepen en een eerlijke verdeling van welvaart, zetten ons in voor een fatsoenlijk bestaan voor iedereen en het beschermen van onze natuur.’’

Piet van Bruggen was in ’s-Gravendeel fractievoorzitter. Hij vertrouwde op de kracht van de sociaaldemocratische idealen. Arie den Hartog, vakbondsman en voormalig burgemeester van Geertruidenberg, was toen hij lid werd in 1949 fakkeldrager van de nog jonge sociaaldemocratische partij.

Hij kreeg in 2022 uit handen van gewestelijk voorzitter Marit Maij een porseleinen roos, een bijzondere onderscheiding voor bijzondere leden. Zij zei bij die gelegenheid: ,,Eigenlijk hebben we nu weer fakkeldragers nodig, partijgenoten die mensen enthousiast maken, informeren over de politiek en de samenleving, en hen erbij halen.’’