Hoeksche Waard binnen één generatie nieuwe IJsselmonde

Raadsleden Vincent Rietvelt en Tania Heimans van GroenLinks roepen het college op om inwoners, en de gemeenteraad die hen vertegenwoordigt, snel meer zeggenschap te geven over de toekomst van de Hoeksche Waard. Hun motie voor meer regie bij woningbouw haalde het in de vorige raadsperiode niet, maar ze voelen zich nu gesteund door het Planbureau voor de Leefomgeving dat 8 maart liet weten dat ook raadsleden bij de ruimtelijke puzzel verder moeten kijken dan de bestuursperiode van 4 jaar.

De fractie maakt zich zorgen dat anderen steeds meer over de ruimte in de Hoeksche Waard willen beslissen: lobby vanuit Nissewaard voor de A4-Zuid, het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat de regering adviseert hier voor Rotterdam-Zuid te bouwen, buurburgemeesters Kolff en Aboutaleb die volgens hen niet voor niets kwamen rondkijken, lobby vanuit Rotterdam voor een metro, projectontwikkelaars die veel invloed hebben op voor wie en waar er wordt gebouwd, en minister Hugo de Jonge die afdwingt snel een woondeal met regiogemeenten te sluiten.

Rietvelt en Heimans menen dat het eiland veel beter beschermd kan worden tegen wilde plannen uit de Randstad. De lokale fractie is bang dat het anders over niet al te lange tijd is gedaan met het open polderlandschap, de rust en de ruimte. Dat hun vrees terecht is, begrijpen ze van de bekende professor Adriaan Geuze. Tijdens zijn lezing in februari ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Hoekschewaards Landschap toonde hij IJsselmonde als afschrikwekkend voorbeeld: in één generatie volledig volgebouwd. Nu willen plannenmakers maar wat graag afzakken naar de Hoeksche Waard, aldus de hoogleraar. Daarover zei fractievoorzitter Vincent Rietvelt eerder: ‘Wij verwachten van een wethouder dat hij van de daken schreeuwt dat dit nooit mag gebeuren.’ Samen met raadslid Tania Heimans zet hij zich al langere tijd in tegen het volbouwen van de gemeente, dat immers een Nationaal Landschap is. ‘De raad staat aan het hoofd van de gemeente, en neemt namens de inwoners belangrijke beslissingen. Het college staat sterker in de onderhandelingen met provincie en Rijk als wij samen eerst besluiten voor wie en waar we willen bouwen en ook: waar niet,’ meent Vincent Rietvelt, die ook lijstduwer voor de Provinciale Statenverkiezingen is. Voor Tania Heimans bevestigde Adriaan Geuze dat de ruimtelijke plannenmakerij vooral via lobbyisten gaat, waardoor Hollands polderlandschap steeds meer dreigt te verdwijnen. ‘We weten als gemeenteraad niet wat daarover in achterkamertjes wordt besloten,’ zegt ze. Ze heeft daarom verslagen en mailwisseling van onderhandelingen opgevraagd, die buiten het zicht van de gemeenteraad plaatsvonden.

De fractie van GroenLinks zette ook het onderwerp van regiodeals over woningbouw op de agenda van de raad. Rietvelt en Heimans zijn blij dat ze hierdoor de toezegging kregen als raad eerder en meer te worden betrokken: ‘Onze nieuwe wethouder Wonen, Robin Heij (VVD), luistert gelukkig goed naar zorgen vanuit de raad en doet ook zijn best de raad meer te betrekken. Maar we zijn er nog niet. De druk op de ruimte van ons Nationaal Landschap neemt van alle kanten toe, ook vanuit het Rijk. Onze oproep is dan ook om samen – met alle fracties en het college – waakzaam te zijn en sterk te staan. Want als we dat niet doen, kan het hier in één generatie het nieuwe IJsselmonde zijn.’