Twee monumentale bomen erbij in de Hoeksche Waard

Bijna elk jaar krijgt de regionale Bomenwerkgroep Fraxinus Exelsior nog tips binnen voor wat betreftpotentieel monumentale bomen. Meestal zijn het eigenaren, die van hopen dat hun boom kan wordenopgenomen in het landelijke Register van Monumentale bomen. Dat is in beheer bij de landelijkeBomenstichting.
Dit jaar werden vier bomen genomineerd. En vorige maand kwam er duidelijkheid: De Hoeksche Waardis dit jaar weer twee monumentale bomen rijker geworden. Het betreft een circa 85/90 jaar oude Oosterseplataan aan de Blaaksedijk nabij Puttershoek en een waarschijnlijk nog een jaar of tien oudere es bijGoidschalxoord. De plataan bij Puttershoek was in de ‘corona periode’ al eens genomineerd, maar toenwaren bij de landelijke Bomenstichting de gegevens verloren gegaan. Dit jaar werd dus een tweede poginggewaagd en gelukkig ging ditmaal alles goed. Op hun eigen manier zijn beide bomen uniek. De oudees heeft onderaan de stam een hele oude, hartvormige wond, maar lijkt daar eigenlijk nauwelijks last vante hebben. En de boom herstelde zich wonderwel van de hele warme zomers van 2018 en 2019.De plataan staat pal naast een dijkhuis en tijdens onderzoek bleek dat de wortels van deze prachtigeboom helemaal rond de fundering zijn gegroeid. Het is één van de grootste en oudste oosterse platanenin de Hoeksche Waard. 

Monumentale bomen belangrijke ‘rolmodellen’

Als mensen in het buitenland op vakantie zijn geweest en ze gingen niet naar de bekende toeristische oorden, dan zie je tussen hun vakantiekiekjes best vaak grote, oude bomen voorbij komen. Logisch, want zulke oude reuzen, van soms dik 2000 jaar (de taxusbomen in Wales en Schotland o.a.) laten echt een onuitwisbare indrukachter. Vergelijk het maar met de kampioenen in de sportwereld. Wedden dat er voor b.v. tennis veel minder belangstelling zou zijn als er geen Federer en Djokovic rond hadden gelopen? En zonder Ard Schenk, Kees Verkerk, veel minder mensen de schaatsen onderbinden, om eens een wedstrijdje te gaan schaatsen. Oude bomen zijn niet alleen belangrijk, omdat hun natuurwaarden veel groter zijn dan die van ‘jonge sprietjes’, ze zorgen er ook voor dat mensen onder de indruk raken van bomen. Daarom zal er ook keihard gewerkt moeten worden aan de bescherming van onze eigen, Nederlandse en Hoeksche Waardse ‘boomkampioenen’.