Advocaat Spaanse vrachtwagenchauffeur: Juan had een epileptische aanval toen hij van dijk in Nieuw-Beijerland op buurtbarbecue inreed

De chauffeur die eind vorige maand met zijn vrachtwagen van een dijk op een buurtbarbecue in Nieuw-Beijerland inreed, had op dat moment een epileptische aanval. Dat zeggen zijn advocaten tegen onze mediapartner Rijnmond. De chauffeur reed zaterdag 27 augustus van stilstand plots een dijkje af, waar op dat moment een barbecue bezig was, georganiseerd door de ijsclub. Het drama kostte 7 levens, waaronder dat van een ongeboren kind.

Advocaat Felix Laros zegt nu dat de Spaanse chauffeur, Juan, een epileptische aanval had. Volgens de advocaat heeft de chauffeur in verleden eerder epileptische aanvallen gehad. Wel lang geleden, in zijn jeugd, maar hij slikt er nog altijd medicijnen voor, onder behandeling van een arts. Laros noemt het een noodlottig ongeval, er waren geen drugs of alcohol in het spel. Dat wijst ook onderzoek van de politie uit.

‘Gebroken man’

Het is volgens de advocaat nog wel onduidelijk of chauffeur gas gaf of in z’n vrij de dijk is afgerold. “Juan voelt zich heel erg rot omdat er iets vreselijks is gebeurd. Van het moment zelf weet hij niets meer. Het is hem heel zwaar gevallen. Dat dit is gebeurd, maar ook het verstoken zijn van contact met de buitenwereld. Het is een gebroken man.” Tegen advocaat zegt de chauffeur dat hij zijn best wil doen uitleg te geven, maar geen verhaal kan verzinnen.
De chauffeur weet nog dat hij in Nederland met een lading bezig was, maar verder zegt hij niets meer te weten. Ook niet over de route die hij heeft genomen waardoor hij op de bewuste dijk terecht is gekomen. Volgens zijn advocaat wil hij daar ook niet over gaan speculeren. “Hij kwam pas weer bij in een politiebusje toen hem werd verteld wat er was gebeurd”, zegt Laros op Radio Rijnmond.

Contact met familie

Tot vandaag zat de verdachte in volledige beperking. Dat betekent dat hij alleen contact mocht hebben met zijn advocaten. Die beperking is dinsdagmiddag opgeheven. De chauffeur zit nog wel vast, maar mag nu ook weer contact met zijn familie hebben.
Het technisch onderzoek van de politie loopt nog. Een woordvoerder van de politie wil nog niets zeggen over dat onderzoek.
Bron: Rijnmond