Beuken bij Greupkerk winnaar titel ‘Boom van het jaar’ in Zuid-Holland

De monumentale rode beuken voor de kerk in buurtschap Greup nabij Oud-Beijerland mogen dit jaar de titel ‘Boom van het Jaar’ van de provincie Zuid-Holland dragen. Daarmee treden ze in de voetsporen van de eveneens monumentale linde in Mookhoek. Het is voor de tweede keer dat Hoeksche Waardse bomen die titel in de wacht slepen.

In principe gaat het bij de ‘Boom van her Jaar’ verkiezing om één boom, maar het duo voor de Greupkerk is natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden en dus besloot de Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior ze ook samen in te schrijven. Het gaat bij deze verkiezing overigens zeker niet alleen om waar de grootste of oudste boom staat. Het verhaal of de verhalen achter een boom zijn zeker zo belangrijk. En wat dat betreft had het duo een sterkte troef in handen. Dertien jaar geleden, toen de beuk die nu het dichtst tegen de rotonde aan staat met kap werd bedreigd kwamen letterlijk honderden mensen uit heel de Hoeksche Waard in actie. Boomliefhebbers en boomdeskundigen, maar ook de kerkgangers, historische organisaties en uiteraard veel buurtbewoners. ‘Dat heeft bij deze verkiezing dan ook de doorslag gegeven. Los van het feit dat het natuurlijk hele fraaie beuken zijn’, aldus Arie Pieters van de bomenwerkgroep.

Landelijke verkiezing: Publiek mag stemmen

Uit 82 aangemelde bomen met hun bijbehorende verhalen heeft de jury twaalf bomen (één voor iedere provincie) genomineerd. De verkiezing van De Boom van het Jaar maakt deel uit van de Europese equivalent Tree of the Year. SBNL Natuurfonds in Leersum neemt dit jaar voor de vijfde keer de Nederlandse inzending voor deze verkiezing voor haar rekening. De provinciale verkiezingen worden dus altijd door een jury aangewezen. Bij de landelijke verkiezing, waarbij men kan stemmen op de twaalf provinciale winnaars gaat het publiek de uiteindelijke winnaar bepalen. Men kan stemmen sinds 5 september. (Tot de 17e oktober a.s.) De Nederlandse ‘Boom van het Jaar’ gaat begin 2023 vervolgens meedoen aan de Europese verkiezing. Op de stempagina van de website van de ‘Boom van het Jaar’ staan de beuken als nummer 12 op de lijst vermeld. ‘Fraxinus Excelsior’ hoopt uiteraard op heel veel Hoeksche Waardse stemmen, maar ook op die van boom- en natuurliefhebbers uit de rest van de provincie Zuid-Holland. Website: https://www.deboomvanhetjaar.nl/stem-op-uw-boom