Arie Kruithof (NSVV) presenteert openhartig boek over leven van clubvoorzitter

Met een geslaagde presentatie onder leiding van Jan Dirk Stouten is ‘Dat vertelden ze er niet bij’ officieel gelanceerd. Het door Arie Kruithof en Jasper van Everdingen geschreven boek, waarin de NSVV-preses openhartig zijn verhaal doet over het veelal onderschatte leven van een clubvoorzitter, ligt vanaf nu in de boekwinkel.

Het wordt nog weleens vergeten, maar een voorzitter van een amateur(voetbal)vereniging is ook gewoon een vrijwilliger. Net als de wasvrouw, de verenigingsscheidsrechter en de kantinebeheerder. Al merkt Arie Kruithof in vijftien jaar als voorzitter dat hij en de andere bestuursleden van NSVV soms als betaalde krachten worden gezien. Qua uren die zij in hun club steken, is hun bestuursfunctie inderdaad net een bijbaan. Kruithof maakte zelfs weken mee waarin zijn werk ondergeschikt was aan NSVV.

Uniek inkijkje

Schrijver en journalist Jasper van Everdingen dook anderhalf jaar lang in de wereld van Kruithof als voorzitter van NSVV. Als oud-ploeggenoot en vanuit zijn werk als sportverslaggever bij AD Rotterdams Dagblad kende Van Everdingen Kruithof al, maar na het lezen van alle columns die de voorzitter sinds zijn aanstelling heeft geschreven, besefte Van Everdingen dat deze stukjes een uniek inkijkje geven in het leven van een clubvoorzitter. Die in 2007 als rookie begon en totaal geen idee had wat er allemaal op hem af zou gaan komen.

Veel. Veel meer dan clubleden en mensen van buitenaf soms denken. En ook veel meer dus dan Kruithof zelf had gedacht, toen hij uit clubliefde besloot zíjn NSVV te gaan besturen. Van kritische supporters tot maatschappelijke kwesties en van (te) fanatieke ouders tot de impact op de vereniging van sportieve hoogte- en dieptepunten. Maar ook een vuurwerkincident en landelijke ophef over de veiligheid van spelen op kunstgras – net toen Kruithof op het gemeentehuis was om de aanleg van een kunstgrasveld te beklinken.

Privéleven

Hoe is dat allemaal voor hem – op vrijwillige basis – vijftien jaar vol te houden? Welke impact heeft het voorzitterschap van een 1000 leden tellende vereniging in die periode op zijn privéleven gehad? Hoe belangrijk was daarin de steun van familie? Stonden alle neuzen in de bestuurskamer altijd dezelfde kant op? Is hij als voorzitter door de jaren heen veranderd en zo ja, hoe en waardoor? Leerde hij de vereniging anders kennen dan voorheen als supporter en trouw clublid? Hoe ziet hij de vereniging van de toekomst voor zich?

Over dit en meer doet Kruithof in ‘Dat vertelden ze er niet bij’ openhartig zijn verhaal. Tijdens de door interviewer Jan Dirk Stouten geleide presentatie in de kantine van NSVV gaven de auteurs alvast een tipje van de sluier.

300 pagina’s

Het boek, ruim 300 pagina’s dik, is een kroniek over het leven van een clubvoorzitter, gebaseerd op de columns (of passages daarvan) van Kruithof, aangevuld met verhalen, interviews en anekdotes, want als voorzitter maak je ook genoeg leuke dingen mee.

Feest der herkenning

Dit boek is een feest der herkenning voor al die andere voorzitters, bestuursleden, vrijwilligers, actieve en rustende leden van al die duizenden andere amateur(voetbal)clubs in Nederland.

‘Dat vertelden ze er niet bij – Kroniek van een clubvoorzitter’ ligt nu in de Hoeksche Waardse boekwinkels voor 16,50 en is ook verkrijgbaar bij NSVV en via bol.com