Hoeksche Waard zet veteranen extra in het zonnetje

Jaarlijks wordt in juni in Den Haag de Nederlandse Veteranendag georganiseerd. Een grote jaarlijkse `bedankdag´ voor alle ruim 100.000 Nederlandse veteranen. Oud, jong, man, vrouw, ingezet in dienst van de vrede, waar ook ter wereld. Ook in de Hoeksche Waard bedanken we jaarlijks onze veteranen. Sommigen hebben zich ingezet in een ver verleden, anderen werken nog steeds bij defensie. Vandaag zet de gemeente ze extra in het zonnetje. Gemeente Hoeksche Waard nodigde als bedankje alle veteranen uit om samen naar de veteranenvoorstelling van de Nationale Taptoe in Rotterdam Ahoy te gaan.

Waardering voor hun belangrijke werk

Zo´n 40 veteranen verzamelden op 29 september bij het gemeentehuis in Maasdam. Voordat zij met een touringcar naar Rotterdam Ahoy vertrokken, sprak burgemeester Aptroot de veteranen toe in de bus. Namens het gemeentebestuur sprak hij zijn dankbaarheid, waardering en bewondering uit voor het belangrijke werk dat zij tijdens oorlogsomstandigheden of bij missies in dienst van de vrede hebben verricht of nog steeds verrichten. Ook gaf hij aan hoe belangrijk deze lokale Veteranendag is. Op deze dag kunnen veteranen elkaar ontmoeten en verhalen delen.

Samen naar veteranenvoorstelling van Nationale Taptoe in Rotterdam Ahoy

In Rotterdam Ahoy is er een speciale ontvangst (met koffie, thee en lunch) en voorstelling voor veteranen uit heel Nederland. De Inspecteur generaal der Krijgsmacht, ook Inspecteur der Veteranen, luitenant-generaal F. van Sprang verzorgt de opening van de Nationale Taptoe. Verschillende Nederlandse militaire orkesten en de onderdelen van de Nederlandse Krijgsmacht presenteren zich deze middag. De voorstelling draagt bij aan het behoud van traditie en bevordering van het historisch besef in het algemeen.

Elkaar ontmoeten en bijpraten in gemeentehuis van Maasdam

Na afloop komen de veteranen terug naar het gemeentehuis in Maasdam. Daar staat een hapje en drankje voor ze klaar. Ongeveer 20 andere veteranen sluiten daarbij aan. Ze kunnen daar met elkaar bijpraten over hun ervaringen. Vaak hebben zij, soms ver van huis, met gevaar voor eigen leven een taak volbracht. Het delen van verhalen is en blijft belangrijk.