Uitzending Zembla over chemiebedrijf Chemours

Televisieprogramma Zembla heeft een vervolg gemaakt op de uitzending `De PFAS-doofpot´ over DuPont/Chemours. Een chemiebedrijf dat is gevestigd in Dordrecht. Bij Zembla worden stevige uitspraken gedaan over PFAS in sloot- en zwemwater in een straal van 15 kilometer rondom Chemours. Wat eventuele gevolgen zijn voor de Hoeksche Waard is nog niet duidelijk. De gemeente begrijpt het als dit vragen oproept bij onze inwoners. Op dit moment hebben wij zelf ook nog vragen en zijn we in gesprek met de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid om antwoorden te krijgen.

Informatie over PFAS

De provincie Zuid-Holland heeft het RIVM heeft gevraagd zo snel mogelijk een duidelijk advies te geven over PFAS in zwemwater in het algemeen. Zodra de provincie een advies van het RIVM heeft, wordt dat direct toegepast. Ook GGD Zuid-Holland Zuid volgt alle ontwikkelingen rondom dit onderwerp op de voet. Meer informatie over PFAS is te vinden op de website van het RIVM.

Grond- & wateronderzoek

Dat PFAS in de omgeving terecht zijn gekomen, hebben onderzoeken van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid al eerder bevestigd. Samen met RIVM onderzochten ze daarom eerder al de bodem en het slootwater rondom de moestuinen. Eigenaren van deze tuinen kregen daarna te horen of ze het slootwater nog konden gebruiken of niet. De uitkomsten van het bodem- en wateronderzoek en antwoorden op veelgestelde vragen leest u op de website van Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid.