De musea op Tiengemeten openen weer hun deuren!

Het mag weer. De winterstop zit er op. Op zaterdag 1 april openen beide musea hun deuren. U kunt weer komen genieten van de exposities in het Rien Poortvlietmuseum en in het Landbouwmuseum.

Beide musea zijn gevestigd aan de veerhaven op het eiland Tiengemeten.

Rien Poortvliet (1932 – 1995) wordt ook wel de man van de boeken genoemd. Vele boeken met verschillende onderwerpen geven een beeld van zijn teken- en schildertalent.

Het centrale thema van de expositie van dit jaar is: ”Riens Beestenboel”.

De titel is veelzeggend: een enorme variëteit aan dieren passeert in deze tentoonstelling de revue. Rien Poortvliet heeft er ongelooflijk veel getekend en geschilderd. Want hoewel we de kunstenaar ook kennen van prachtige boekwerken over het boerenleven, zijn voorgeslacht en de kabouter, was hij in de eerste plaats “beesiesschilder”, zoals Poortvliet zich vaak typeerde. Hij is altijd gefascineerd geweest door dieren en alles wat daarmee samenhangt.

Ook zijn de kabouterboeken van zijn hand over de hele wereld bekend geworden.

De Kabouters wonen nog steeds op de kabouterzolder. Ook originele aquarellen uit diverse kabouterboeken omringen het kabouterspeelhuis, de kabouterboot en de voorlees- en knutseltafel. De kinderen kunnen er naar hartenlust spelen en genieten van alles wat er te zien is.

Buiten is een kabouterpad aangelegd, waar kinderen met hun begeleiders allerlei opdrachten kunnen uitvoeren.

Kortom: voor jong en oud veel moois te zien en te beleven!

Het Landbouwmuseum op Tiengemeten geeft een beeld van de landbouwmechanisatie (1920-1955). Diverse landbouwmachines en landbouwproducten tonen de ontwikkeling. Aan de suikerbietenteelt en de teelt van meekrap wordt dit jaar extra aandacht besteed.

Op proefveldjes worden graansoorten, suikerbieten, aardappelen, diverse groenten en de Hoeksche akkerranden geteeld.

Op een simulator trekker kunnen de kinderen beleven hoe deze werkt.

Een nieuwe aanwinst is een rosmolen!

De meccano expositie mag niet overgeslagen worden: In de educatieve ruimte kunnen ouders en kinderen hun hart ophalen. Je kunt ernaar kijken en genieten en zelfs mee spelen.

Kortom, de moeite waard!

Als u de musea wilt bezoeken, vaart u eerst met de pont naar het natuureiland Tiengemeten De pont vertrekt elk heel uur vanaf Nieuwendijk (Zuid-Beijerland).

Beide musea worden bemand door vrijwilligers. Zoekt u een leuke bezigheid om zich op verschillende manieren dienstbaar te maken, dan is één van deze musea voor u misschien een uitdaging: Gastheer of gastvrouw, gids of meehelpen op de kabouterzolder, er zijn meerdere mogelijkheden! Voor verdere informatie: info@landbouwmuseumtiengemeten.nl info@rienpoortvlietmuseum.nl