Cobi Crucq ontvangt Jillis Bruggeman Opsteker 2022 voor inzet LHBTI+-gemeenschap

11 Oktober, op Coming Out-dag, ontving Cobi Crucq een regionale Jillis Bruggeman Opsteker 2022 voor haar lokale inzet voor de LHBTI+ gemeenschap. Wethouder Joanne Blaak-van de Lagemaat reikte de opsteker aan haar uit en noemde deze `een terechte kroon op haar werk´.

Achtergrond Jillis Bruggeman Penning en Opsteker

De uitreiking vond plaats in de Grote of St Janskerk in Schiedam. De gemeente Schiedam reikt sinds 2015 jaarlijks de landelijke Jillis Bruggeman Penning uit. De penning wordt uitgereikt aan personen of organisaties die zich vanuit hun publieke rol hard hebben gemaakt om de positie van LHBTI-ers te verbeteren. Dit jaar won Raven van Dorst de landelijke penning.

Sinds 2016 worden er ook Jillis Bruggeman Opstekers uitgereikt; de eerste jaren lokaal en vanaf 2020 regionaal, binnen de samenwerkingsregio van lokale LHBTI-organisaties Zuid-Holland-Zuid. Een regionale Opsteker is voor iemand die lokaal voorop gaat in de strijd voor LHBTI+ emancipatie en tegen discriminatie op basis van geslacht, genderidentiteit, genderoriëntatie of genderexpressie. Vorig jaar won Raymond Kalkman van LHBT+ HW 1 van de 3 Jillis Bruggeman Opstekers voor zijn inzet voor de belangengroep en het bespreekbaar maken van LHBT+ in de Hoeksche Waard.

Over Cobi Crucq

Cobi is scriba van de Open Hofkerk in Oud-Beijerland waar ze vorig jaar de eerste regenboogweek heeft georganiseerd. Vanuit de Oranjevereniging nodigde ze als eerste LHBT Hoeksche Waard jaarlijks uit voor de kranslegging op 4 mei in Oud-Beijerland. Ze speelt een actieve rol om LHBTI-ers zichtbaarder te maken op het eiland. Daarnaast stimuleert ze kerken om lid te worden van WijdeKerk en zich uit te spreken over de verwelkoming van LHBTI-ers in de kerkgemeente.

Jarenlange inzet

Joanne Blaak-van de Lagemaat, wethouder Inclusieve samenleving, zei over Cobi Crucq: “Zij zet zich al jarenlang in om LHBTI-ers in de Hoeksche Waard te steunen en te helpen. Zowel vanuit haar rol in de Protestantse Gemeente De Open Hof in Oud-Beijerland als bij de Oranjevereniging is ze een belangrijke schakel in het vergroten van hun zichtbaarheid en sociale acceptatie. Op deze manier maakt ze in een bredere kring bespreekbaar dat het oké is om jezelf te kunnen zijn, waar dan ook. Haar inspanningen zijn dan ook heel belangrijk.”