Op Burendag de handen uit de mouwen voor een groenere straat

Op Burendag, zaterdag 24 september, staken 3 huishoudens aan het Kartuizerveld in Westmaas de handen uit de mouwen om de straat een stukje groener te maken. In de tuinen maakten gewipte tegels plaats voor fleurig groen. Harry van Waveren, wethouder Klimaatadaptatie en Biodiversiteit van gemeente Hoeksche Waard, kwam die middag een handje helpen bij de vergroeningsactie. Ook nam hij voor de tegelwippende buren prachtige biologische plantjes mee.

Stefan Loosen, één van de vergroenende buren van het Kartuizerveld en beheerder Waterkeringen bij Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard: “Door mijn werk voor het hoogheemraadschap ben ik me al wel bewust van de veranderingen in het klimaat. Mijn eigen tuin was vol met tegels en ja, het is natuurlijk beter als het water in het gras weg kan lopen. En je wilt natuurlijk ook gewoon gezellig kunnen zitten in je tuin. Dan zijn bloemen een stuk leuker en ook beter voor bijen en andere insecten.” Zijn buurvrouw Chantal Vermeulen vult daarop aan: “Toen ik hier kwam wonen lag de hele tuin vol met stenen, dat vond ik echt helemaal niks! Bij tegels ben je steeds onkruid aan het wieden en ze bleven maar verzakken. Nu heb ik veel meer kleur in de tuin en geniet ik van alle vlinders en bijen, die op de planten af komen.”

Wethouder Van Waveren helpt met het sjouwen en stapelen van de tegels

De buren waren al gestart met het vergroenen van de tuinen. Wethouder Harry van Waveren heeft op Burendag geholpen met het tegels wippen en de tegels met de kruiwagen naar de weg rijden en opstapelen, zodat ze maandag opgehaald kunnen worden door de Tegeltaxi. Van Waveren: “Het is leuk om de tuin aan te pakken, zeker als je dat samen kan doen. Het wippen van tegels heeft direct resultaat: regenwater kan makkelijker de grond intrekken. Daardoor wordt bij hevige buien het riool minder belast. Ook houdt een groene tuin water beter in de bodem vast en is het een stuk koeler op hete dagen. Bovendien is het natuurlijk prachtig om dat groen te zien groeien en bloeien.”

Ook een groenere straat of tuin? Tegelwippen voor het NK kan nog tot en met oktober

De buren van het Kartuizerveld hebben in totaal zo´n 50 vierkante meter tegels gewipt. Uiteraard hebben ze de tegels ook aangemeld op de website van NK Tegelwippen. Deze sportieve strijd tussen de Hoeksche Waard en buurgemeente Goeree-Overflakkee duurt nog tot en met maandag 31 oktober. Hoewel team HW op dit moment de koppositie heeft, is de winst allesbehalve zeker. Om zeker te zijn van de overwinning, hoopt wethouder Van Waveren de tegelteller nog tot 11.000 gewipte tegels te zien oplopen. “We zetten met elkaar de eindspurt in. De tegeltaxi rijdt nog een keertje op maandag 17 oktober. Ik hoop dat heel veel Hoeksche Waarders de komende 5 weken hun tegels nog inruilen voor groen en aanmelden op de website van NK Tegelwippen. Iedere tegel telt!”

Foto is gemaakt door Elizabeth Heijblom