Herinneringen aan de deportatie van Joodse families uit Strijen in 1942

Tachtig jaar geleden, in 1942 werden door de nazi-bezetters drie Joodse families, vanuit hun huizen in de Kerkstraat en de Molenstraat gedeporteerd. De mannen, vrouwen en kinderen van de familie Zwarenstein, de familie Kleinkramer en de familie van Coevorden werden in dat jaar vanuit Strijen weggevoerd en bijna allemaal binnen enkele maanden vergast in de kampen Auschwitz en Sobibor. Als Oudheidkundige Vereniging “Het Land van Strijen” hebben wij als doel de geschiedenis van de regio Strijen te inventariseren, beschermen en behouden én op allerlei manieren voor publiek toegankelijk te maken. De geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Strijen is al jaren een belangrijk onderdeel van ons onderzoek naar bewoners en bebouwing binnen onze regio. We hebben het initiatief voor een gedenkjaar omtrent de deportaties van deze drie Strijense families dan ook direct omarmd. We willen met de activiteiten onder de noemer ‘Gedenkjaar 1942-2022’ bijdragen om de herinnering aan de Joodse families in Strijen en hun lot levend te houden. Vanaf Zaterdag 1 oktober is er in het museum aan de Kerkstraat een expositie samen gesteld over deze families. Deze expositie blijft tot aan het einde van 2022 te bezoeken tijdens openingstijden. In de maand november zullen er nog verschillende activiteiten plaats vinden over dit thema. Zo zal er op 4 november een PowerPoint presentatie gehouden worden in zalencentrum Salvatori met aansluitend een rondwandeling langs de huizen waar deze families gewoond hebben en waar nu “struikel stenen” als aandenken in de straat zijn aangebracht. En op 11 november kunnen kinderen deelnemen aan een bezoek aan de joodse begraafplaats waar een gids tekst en uitleg zal geven over de graven met voor de meeste onleesbare teksten op de zerken. Voor tijden en plaatsen zal er nog nader bericht volgen en zal er ook op website van de oudheidkundige vereniging nader aandacht aan worden besteed.