Veilig naar school begint thuis!


September is de Maand van de Veilige Schoolomgeving

Maandag 22 augustus zijn de scholen in Zuid-Holland weer gestart. Na een lange vakantie zijn duizenden scholieren weer dagelijks op weg van huis naar school en terug. Uit de cijfers is bekend, dat er juist in de periode na de zomervakantie relatief veel jongeren slachtoffer worden van een verkeersongeval. Om hier aandacht voor te vragen organiseren het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland, de gemeenten en andere partners in september de Maand van de Veilige Schoolomgeving. Dit jaar is Ouderbetrokkenheid het centrale thema van de maand.

In de afgelopen vier jaar raakten in Zuid-Holland 224 jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar in september gewond bij een verkeersongeval, bijna tweemaal zoveel als in een gemiddelde maand. Voor verkeersveiligheid zijn de infrastructuur, de voertuigen en het gedrag van weggebruikers van belang. Ouders kunnen een grote rol spelen, door hun kinderen een actieve verkeersopvoeding te geven. Samen meters maken (lopend en op de fiets) en het goede voorbeeld geven zijn daarin belangrijk.

Middelen

Om scholen, gemeenten en andere partijen te ondersteunen bij de communicatie met ouders en verzorgers is een aantal middelen ontwikkeld. Van een infographic over het proces van begeleiden en loslaten in het verkeer tot een ouder-kind contract, waarmee samen afspraken worden gemaakt over veilig verkeersgedrag. Een voorbeeld: De ouder belooft de telefoon in de auto op stil te zetten, het kind belooft de telefoon op de fiets in de rugzak te houden.

Activiteiten

Tijdens de maand zijn er op tientallen basisscholen en scholen voor voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs activiteiten:

  • De Maand start met de presentatie van de vernieuwde verkeerskalender voor jonge kinderen en hun ouders op OBS De Noord in Ridderkerk.
  • Gedurende de maand krijgen de verkeerslessen SCHOOL op SEEF in het basisonderwijs en TotallyTraffic in het Voortgezet Onderwijs extra publiciteit.
  • Van 12 tot en met 16 september is de SCHOOL op SEEF Schoolbrengweek. Leerlingen en ouders worden uitgedaagd die week massaal lopend of op de fiets naar school te gaan. Dit is gezonder, beter voor het milieu, leuker voor kinderen en ouders en goed voor de verkeersveiligheid. De schoolomgeving wordt er rustiger en overzichtelijker door en kinderen doen meer verkeerservaring op. In veel gemeenten bezoeken wethouders activiteiten.
  • Gemeentes gebruiken de Maand om aandacht te vragen voor verkeersveilig en aanpassingen in de infrastructuur. Zo zijn er acties met Verkeershelden in Drechtsteden.
  • Diverse basisscholen worden beloond voor hun inzet op verkeerseducatie met een label.

Ook in de aanloop naar de Maand is er al aandacht voor het onderwerp. Maandagochtend 22 augustus begroette Tom de Kleer de leerlingen van basisschool De Vaart in Ter Aar (Nieuwkoop) bij de oversteek met een nieuw geplaatste knipperlichtinstallatie om hen een veilig schooljaar te wensen. Later deze week gaat gedeputeerde Frederik Zevenbergen op het CLD in Delft opnieuw in gesprek met de leerlingen met wie hij vorig jaar afspraken maakte over hun en zijn eigen gedrag in het verkeer. In Rijswijk bezoekt wethouder Armand van de Laar de Wethouder Brederodeschool voor een feestelijke aftrap van de themamaand. Leerlingen van drie basisscholen in Bodegraven-Reeuwijk vragen met een lawaaioptocht aandacht voor hun veiligheid, en scholen in die gemeente en in Gouda ontvangen het SCHOOL op SEEF verkeersveiligheidslabel.

Een punt van nul maken

De Maand van de Veilige Schoolomgeving is onderdeel van de aanpak Maak een Punt van Nul. De initiatiefnemers willen met deze maand bijdragen aan de ambitie, dat iedereen – en zeker ook schoolgaande kinderen – iedere dag veilig thuiskomt, en er geen slachtoffers meer vallen in het verkeer.