Inspiratiepunt Foodlab Hoeksche Hoeve geopend

Op vrijdag 8 juli opende wethouder Paul Boogaard (Economie, Landbouw) samen met Henk Scheele en René de Zeeuw van Hoeksche Hoeve het Inspiratiepunt Foodlab Hoeksche Hoeve. Het inspiratiepunt grenst aan de nieuwe productielocatie van Hoeksche Chips en is vanaf nu overdag vrij toegankelijk voor bezoekers. Naast uitleg over biodiversiteit en de kwaliteit van de Hoeksche Waardse (landbouw)grond vinden bezoekers er informatie over wat de Hoeksche Waard voor recreanten te bieden heeft.

Beleving

Een jaar nadat het startsein werd gegeven voor Foodlab Hoeksche Waard wordt op dezelfde plek, Hoeksche Hoeve in ´s-Gravendeel, het Inspiratiepunt Foodlab Hoeksche Hoeve geopend. De nieuwe productielocatie van Hoeksche Chips is een van de locaties waar beleving, educatie en innovatie van agrifood in de Hoeksche Waard samenkomen. In de productiehal  wordt de chips geproduceerd en kunnen bezoekers een kijkje nemen. Aangrenzend is het inspiratiepunt gebouwd waar bezoekers zich kunnen laten informeren en inspireren over biodiversiteit en de goede kwaliteit van de Hoeksche Waardse (landbouw)grond. Gebiedsmarketing Hoeksche Waard heeft een deel van het inspiratiepunt ingericht, waardoor er ook informatie te vinden is over uitstapjes en arrangementen bij andere locaties in de Hoeksche Waard. Wethouder Boogaard: “Met het inspiratiepunt maken we een mooie koppeling tussen Foodlablocaties en onze gebiedsmarketingambities. Je kunt op deze locatie het polderlandschap optimaal beleven en je leert meteen iets over onze innovatieve agrarische sector. En met de aanwezige informatie word je op deze plek geïnspireerd om een volgende locatie in de Hoeksche Waard te bezoeken.”

Inspiratie

Iedere woensdag is er een inspirator in het Inspiratiepunt Foodlab Hoeksche Hoeve aanwezig die bezoekers letterlijk en figuurlijk op weg helpt. Op de andere dagen kunnen bezoekers zich via een digitale zuil laten informeren over andere locaties in de Hoeksche Waard die een bezoek waard zijn. In het inspiratiepunt zijn bovendien folders, magazines en video´s te bekijken met informatie over (uitstapjes in) de Hoeksche Waard.

Bodembeheer en biodiversiteit

Foodlab Hoeksche Waard is een netwerk van initiatieven die bijdragen aan het voortbestaan van de agrarische sector. De toekomst van de landbouw hangt sterk samen met het succes van een aantal belangrijke opgaven. Een afnemende bodemkwaliteit, lage voedselprijzen, wetten en veranderingen van het klimaat maken het leven van de agrarisch ondernemer er niet eenvoudiger op. De Hoeksche Hoeve heeft veel aandacht voor biodiversiteit en bodembeheer. In het Inspiratiepunt Foodlab Hoeksche Hoeve leren bezoekers meer over wat de Hoeksche Waardse klei zo bijzonder maakt en wat er voor nodig is om de bodem vruchtbaar te houden. Op aanvraag kunnen bezoekers een rondleiding krijgen door de productielocatie van Hoeksche Chips. Op het buitenterrein is nog meer te beleven. Met steun van community `Rotterdam de boer op!´ en de Nationale Postcode Loterij is een biodivers erf gerealiseerd met weelderige planten en bloemen. Dit trekt de nodige insecten, vogels en andere dieren aan.