Succesvolle start voor zorgmedewerkers Hoeksche Switch

Op woensdagmiddag 15 juni ontvingen 9 gemotiveerde zorgmedewerkers in opleiding het mbo-certificaat niveau 3 `Individuele zorg verlenen´. In het gemeentehuis in Maasdam vierden wethouders Joanne Blaak-van de Lagemaat (Zorg & Welzijn) en Paul Boogaard (Economie) samen met de zorgmedewerkers en bestuurders van maatschappelijke partners dit moment. De partners werken samen in het initiatief de Hoeksche Switch om zij-instromers te enthousiasmeren en faciliteren voor een baan in de zorg. En met succes, want na deze kandidaten start een 3e groep in november. Het certificaat is een mooie opstap naar een beroepsbegeleidende leerweg (bbl) bij een van de zorgorganisaties in de Hoeksche Waard.

Vruchtbare samenwerking

Gabriëlla Timmer (ROC Da Vinci College), Anitha Schrijver (ROC Da Vinci College) en Nico de Pijper (Zorgwaard) reikten de mbo-certificaten en bloemen uit aan de kandidaten. Het behalen van het certificaat is niet alleen een succes voor de toekomstige zorgmedewerkers. Ook voor de samenwerkende partijen Stichting Onderwijs Bedrijfsleven Hoeksche Waard (SOB-HW), HWwerkt!, Thuis in de Kern en het UWV is het een bekroning. Het UWV en HWwerkt! selecteerden de zij-instromers voor een kort opleidingstraject. In 16 weken werd bij ROC Da Vinci College waardevolle kennis opgedaan, die straks meteen in de Hoeksche Waardse praktijk kan worden gebracht.

Veel enthousiasme

De kandidaten zijn erg te spreken over het scholingstraject waarmee zij een vliegende start maakten voor een bbl-opleiding bij een van de zorgorganisaties. Voor hen is de Hoeksche Switch van de Zorgcampus ook echt een start van iets nieuws. René Haak werkte meer dan 20 jaar in de elektrotechnische detailhandel en zag deze mogelijkheid als een gouden kans: “Ik heb eigenlijk altijd in de zorg willen werken, maar heb nooit eerder de stap durven zetten. In de zorg werken is veel leuker dan sommige mensen denken. Bovendien is het dankbaar werk. Deze eerste 16 weken met veel huiswerk waren wel even wennen. Maar de kundige en vriendelijke docenten hielpen ons erdoorheen.” Ook Belinda van der Kuijl maakte bewust een overstap naar de zorg en ging gemotiveerd aan de slag met het korte opleidingstraject: “Als je er voor 100% voor gaat, dan is het echt een aanrader. School was pittig en wennen maar met een leuke groep kandidaten gaf het ook veel energie. En het geduld van onze docenten was bewonderingswaardig. In een korte tijd leer je veel en groei je naar elkaar toe.”

Nieuwe groep start in november

De uitreiking van de mbo-certificaten aan deze groep zorgmedewerkers van de toekomst staat niet op zichzelf. Vorig jaar werden de eerste 10 kandidaten in Maasdam ontvangen die meededen aan een pilot om voorafgaand aan de bbl-opleiding een kort opleidingstraject te volgen. Ook hiervoor stonden Stichting SOB-HW, HWwerkt!, Thuis in de Kern en UWV Drechtsteden en Rijnmond aan de lat. Deze succesvolle aanpak kreeg eind vorig jaar een vervolg met een nieuwe groep kandidaten die vandaag hun mbo-certificaat ontvingen. Dit najaar start opnieuw een groep met het mbo-opleidingstraject niveau 2 als opmaat naar de bbl-opleiding. Meer informatie over de Hoeksche Switch is te vinden op de website Werken en leren in de Hoeksche Waard.

Hoeksche Switch

In de Hoeksche Waard is veel vraag naar gekwalificeerde zorgmedewerkers. Om de juiste mensen te vinden, werken de 6 grote zorgorganisaties Alerimus, Careyn, Cavent, Gemiva, Heemzicht en Zorgwaard samen onder de naam Thuis in de Kern. Gemeente Hoeksche Waard houdt ook de balans in de lokale arbeidsmarkt nauwlettend in de gaten. Het idee ontstond om werkzoekenden gericht om te scholen zodat zij aan de slag kunnen in een sector waar in de Hoeksche Waard de komende jaren veel vraag naar arbeidskrachten is. In Stichting SOB-HW werd samen met de maatschappelijke partners een om-, her- en bijscholingstraject voor de zorg ontwikkeld waarvan de Hoeksche Waard de komende jaren de vruchten plukt.