Gemeente Hoeksche Waard doet mee aan Week van het geld 2024


Deze week is het voor de dertiende keer de landelijke Week van het geld. Gemeente Hoeksche Waard doet mee aan dit initiatief van het ministerie van Financiën. Doel is om kinderen en jongeren beter te leren omgaan met geld. 15 klassen van 7 Hoeksche Waardse basisscholen kregen deze week gastlessen van bestuurders en medewerkers van de gemeente. Groep 6-7 van basisschool De Weerklank in Westmaas kreeg vanochtend bezoek van wethouder Paul Boogaard (sociale zaken) en rondde daarmee de Hoeksche Waardse editie van deze speciale week af.

`Hoe ben jij je geld de baas?´

Het thema van de Week van het geld 2024 is `Hoe ben jij je geld de baas?´ en staat in het teken van de vraag hoe kinderen en jongeren een ware `baas´ kunnen worden over hun eigen financiën. De week richt zich op onderwerpen als reclame, influencers, de waarde van geld en in-game aankopen. Zo sluiten de materialen goed aan bij de belevingswereld van de leerlingen. Boogaard: “Bij financieel gedrag gaat het vaak om complexe onderwerpen en om gewoontegedrag. Daarom is het belangrijk dat kinderen vanaf jonge leeftijd leren omgaan met geld. Niet alleen om te voorkomen dat ze al op de middelbare school in financiële problemen komen, maar vooral omdat ze er hun hele verdere leven profijt van hebben. Weten hoe je over geld en geldzorgen kunt praten kan in de toekomst voorkomen dat problemen zich verder opstapelen. Zo wordt je geld niet de baas over jou!”

Wijzer in geldzaken

De Week van het geld wordt georganiseerd door Wijzer in geldzaken. In het platform bundelen ruim 40 partners uit de financiële sector, de overheid, de wetenschap en voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten om financiële fitheid in Nederland te bevorderen. Hare Majesteit Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform. Eén van de doelstellingen van Wijzer in geldzaken is dat er in het onderwijs structurele aandacht is voor financiële vaardigheden. Ter ondersteuning van deze doelstelling organiseert Wijzer in geldzaken jaarlijks de Week van het geld. Wethouder Adriaan van der Wulp (onderwijs): “Ik ondersteun dit initiatief van harte. Goed omgaan met geld kun je leren. Het is belangrijk dat scholen, ouders en wij als gemeente dit onderwerp blijven bespreken met onze kinderen en jongeren. Daarom kunnen de gastlessen ook buiten de Week van het geld – gedurende de rest van het schooljaar – worden ingepland door te e-mailen naar penl@gemeentehw.nl. De lespakketten staan online en medewerkers van de gemeente blijven beschikbaar voor het geven van gastlessen; ook in het voortgezet onderwijs.”

Foto: Jeffrey Groeneweg