Gemeente beslist over Harmonisatie Buitensport Accommodaties

Coen Raijer in de studio

Dinsdagavond 27 februari vond in de Raad van de gemeente Hoeksche Waard een belangrijk debat plaats over de Harmonisatie Buitensport Accommodaties. Coen Raijer, fractievoorzitter van D66, was zeer teleurgesteld over de rommelige gang van zaken en onduidelijke regels uit het voorstel “Het was gewoon een rommelig besluit dat voorlag, wat ook nog veel te lang op zich heeft laten wachten. De gemeente wil vooral verenigingen steunen die een ‘basissport’ beoefenen. Maar hoe wordt dat bepaald? Waarom voetbal, hockey en jeu de boules wel en bijvoorbeeld tennis niet? Het werd in het debat niet duidelijk. “Je zou verwachten dat met een dergelijk gevoelig besluit met grote gevolgen voor de verenigingen de regels en criteria helder zijn,” aldus Raijer. Maar dat bleek zeker niet het geval. Wethouder Paul Boogaard (CDA) gaf zelf ook toe dat deze criteria niet duidelijk waren. Toch wilde hij het stuk niet aanpassen op dat punt.

De zorgen over dit besluit bleken ook massaal te leven onder verenigingen in de Hoeksche Waard. Raijer daarover: ”Nooit eerder hebben we over een onderwerp zoveel mails gehad van inwoners en verenigingen. Verenigingen voelen zich niet gehoord en betrokken, terwijl het grote impact kan hebben. Zo moeten ze veel meer vrijwilligers gaan mobiliseren voor het onderhoud van de terreinen bijvoorbeeld. Om dit te repareren riep D66 samen met GroenLinks en PvdA in een motie op om het herstel van vertrouwen bij de sportverenigingen te herstellen en duidelijkere regels op te stellen voor het beleid omtrent buitensportaccommodaties. Die motie werd door bijna alle partijen uit de oppositie gesteund, maar haalde het toch niet omdat de coalitiepartijen (VVD, CDA, Lokalen en SGP) tegen stemden. “Kennelijk vindt men draagvlak niet zo belangrijk voor deze ingrijpende veranderingen” aldus Raijer.

Het beleidsstuk werd uiteindelijk dankzij steun van de coalitiepartijen met een kleine meerderheid aangenomen. Welke gevolgen dit precies zal hebben voor de sportverenigingen in de Hoeksche Waard zal de komende maanden duidelijk moeten worden