Ineke Stolk-Schuurs en Anne-Mie de Leeuw-Mertens exposeren in ‘t Weegje

De eerste expositie in het ‘s-Gravendeelse Dienstencentrum ‘t Weegje in het nieuwe jaar is meteen een dubbele geworden: Ineke Stolk-Schuurs en Anne-Mie de Leeuw-Mertens tonen namelijk hun werk in de hal en de wandelgangen op de begane grond.

Een aantal jaren geleden was Ineke Stolk-Schuurs de eerste die in ‘t Weegje een tentoonstelling had ingericht geheel gewijd aan mozaïek. Nu is zij terug met weer een hele fraaie mozaïekexpositie. Zij exposeert ditmaal samen met Anne-Mie de Leeuw-Mertens. Tot en met 30 maart sieren meer dan twintig kleurrijke, door Ineke en Anne-Mie vervaardigde werkstukken de wanden van de expostieruimte op de begane grond. In de praktijk wil dit zeggen dat de werkstukken te zien zijn in de centrale hal en de aangrenzende gang. De met bijzonder veel zorg gemaakte mozaïeken maakten tijdens de eerdere tentoonstellinen veel positieve reacties los. Ineke Stolk (1951), woont sinds 1972 in de Hoeksche Waard, in Maasdam. In haar vrije tijd houdt zij zich bezig met het maken van mozaïeken en werk met papier. De interesse in mozaïeken begon in mei 2007 toen zij in Zeeland een kunstroute volgde en daar een prachtig mozaïekwerk onder ogen kreeg. Voor de mozaïeken gebruikt Ineke voornamelijk tegels van tien bij tien centimeter, de zogenaamde wand- en keukentegels. Deze worden met een tegelsnijder door midden gesneden en vervolgens in stroken van één centimeter. Hierna worden de stroken met een speciale tang teruggebracht tot driehoekjes of rechthoekige staafjes, al naar gelang er voor het kunstwerk nodig is. Op watervast multiplex tekent Ineke een ontwerp, waarna dit beplakt wordt met de geknipte stukjes van de tegel.

Anne-Mie de Leeuw-Mertens

Anne-Mie de Leeuw heeft een aantal jaren geleden het schilderen weer opgepakt. Zij vertelt: ‘De laatste tijd ben ik weer met volle energie gaan schilderen. Daar gingen dan ook een aantal jaren van intensief volgen van opleidingen, workshops, teken- en schilderlessen aan vooraf. Door het gebruik van verschillende materialen (aquarel, olieverf, acryl, mixed media..) en twee- en driedimensionale technieken probeer ik op een eigen wijze de beelden te laten spreken. Sinds 1996 was ik lid van de schilderskring “De Dordtse Zaterdagschilders.” Deze (inmiddels opgeheven) kring verzorgde regelmatig exposities. In 1999 won ik de logo-ontwerpwedstrijd van de Innovatie Coöperatie Cromstrijen en werd ik met mijn schilderij, gebaseerd op het gedicht van Ivo de Wijs “Verdwalen in het jaar”, regiowinnaar van de Talens Paletprijs, waarna een expositie in de Traverse in Utrecht volgde. Enkele jaren verzorgde ik teken- en schildercursussen voor kinderen van 9-12 jaar bij SISKW. Ik heb meegewerkt aan diverse groepstentoonstellingen op verschillende locaties’. Haar sprekende en kleurrijke schilderijen sluiten mooi aan bij het werk van Ineke Stolk-Schuurs. De tentoonstelling is uiteraard weer te bezichtigen op werkdagen en op de zaterdag.