Eindelijk schot in ontwikkelen toekomstvisie Hoeksche Waard

Op de valreep van 2023 heeft het college invulling gegeven aan de motie van D66 en VoorWaards over het opstellen van een toekomstvisie voor de Hoeksche Waard. Broodnodig en geen moment te vroeg vind fractievoorzitter Coen Raijer van D66.

“Het is hard nodig dat we als gemeente bedenken hoe we de toekomst van onze gemeente zien en daar naar gaan handelen, voordat anderen dat voor ons gaan bedenken,” aldus Raijer. “Het lijkt misschien niet zo dringend dat we hier geen visie en plan hebben voor hoe onze gemeente er over 20 jaar uitziet, maar dat is het wel. We liggen met onze mooie groene gemeente midden tussen de steden en industrie die allemaal behoefte hebben om uit te breiden en daar is ruimte voor nodig. Die ruimte hebben wij, dus als we niet zelf goed nadenken en vastleggen hoe we die ruimte willen gebruiken, dan doen anderen dat straks voor ons.”

Overigens is de ‘ruimtelijke puzzel’ niet het enige onderwerp dat de politiek zou moeten dwingen eens verder vooruit te kijken. Ook in het sociaal domein moeten keuzes gemaakt worden. “Als we niets veranderen in de manier waarop we de zorg geregeld hebben in onze gemeente gaat het ook mis.”Laatst heeft iemand met verstand van zaken binnen de gemeente uitgerekend dat er over tien jaar vier(!) keer zo veel mantelzorgers nodig zijn als nu bijvoorbeeld. Dat lijkt me niet haalbaar als je ziet hoe druk iedereen het nu al heeft. Er moeten dus andere oplossingen worden bedacht. Belastingen verhogen om zo meer ruimte voor goede zorg te maken is daarvoor misschien een idee, maar voor Raijer niet de echte oplossing. Het is niet alleen een kwestie van geld, we moeten echt gaan nadenken hoe we onze zaken anders gaan inregelen zodat de kwaliteit van de zorg in onze gemeente overeind blijft. Er zijn namelijk ook onvoldoende betaalde krachten om op de huidige manier door te gaan.

Na veel aandringen vanuit D66 en verschillende politieke partijen lijkt er nu eindelijk schot te komen in het maken van een doordacht toekomstplan.Eind 2024 moet deze compacte visie er liggen. Daarbij is ook belangrijk dat de contacten met partijen in de regio worden versterkt. Raijer vervolgt; ‘om goed positie te kunnen nemen als grote gemeente qua oppervlakte en inwoneraantal moeten collega overheden weten wat ze van ons kunnen verwachten en hoe zij kunnen bijdragen aan de realisatie van onze visie. Gelukkig liggen er al veel elementen in beleidstukken ook op sociaal gebied en de samenleving. Dit is een belangrijke stap die D66 van harte toejuicht’.