Verhoging hondenbelasting een van de knelpunten voor Constructief Hoeksche Waard

Constructief Hoeksche Waard vindt de OZB-verhoging en het heffen van hondenbelasting onacceptabel en heeft daarom als enige tegen de begroting gestemd, De reden hiervoor legt fractievoorzitter Werner de Jong hieronder uit.

“In ons verkiezingsprogramma staat dat we zoveel mogelijk moeten voorkomen dat de lasten voor de inwoners verhoogd worden. Daarbij is een maximale jaarlijkse lastenverhoging van 1,5 % voor onze inwoners een belangrijk uitgangspunt. De nu voorgestelde verhoging van de OZB is voor ons onacceptabel. Andere lasten stijgen ook fors, dus gaat dit voor de minder draagkrachtige inwoners een probleem worden. Daar behoort de gemeente meer rekening mee te houden.

De genoemde hoge inflatie is ontstaan door gestegen energiekosten. Dat is incidenteel, want de energiekosten zijn weer gedaald, terwijl een verhoging van de OZB structureel is. Als de inflatie gaat dalen, dan gaat de gemeente de OZB ook niet verlagen. Merkwaardig toch?

Dit moet op een incidentele manier opgelost kunnen worden door bijvoorbeeld te bezuinigen op die peperdure onderzoeken, uitbesteden van werkzaamheden en het inhuren van personeel. Daar is veel geld te halen, want ondanks dat wij hier regelmatig aandacht voor vragen, stijgen deze kosten onverantwoord door. Externe bedrijven, die de opdrachten krijgen, zijn de lachende derde en de inwoners hebben helaas het nakijken.

Het baart ons ook zorgen hoe de gemeente met subsidiebeleid omgaat. Er wordt aangegeven dat een transparant inzicht in alle verstrekte en aangevraagde subsidies en hoe daarmee omgegaan wordt op dit moment ontbreekt evenals de gemaakte afspraken. En vervolgens wordt er wel een extern bureau voor 70.000,- euro ingehuurd om dit te onderzoeken. Kassa! Hoe kun je als raad dit soort zaken goed controleren en kaders stellen als dit achter de schermen speelt en dit ons nu pas verteld wordt onder het mom van een zogenaamd verdiepingsonderzoek.

Ook de hondenbelasting is niet transparant en wij begrijpen de indexering hiervan ook niet, omdat deze niet gekoppeld is aan hondenbeleid, maar direct in de pot algemene middelen verdwijnt. En wist u dat de gemeente 600.000,- euro aan hondenbelasting ophaalt, maar de kosten voor het innen van deze belasting 90.000,- euro bedragen? Niet alleen de hondenbezitters, maar iedere inwoner betaalt dit, want hondenbelasting is immers niet gelabeld aan hondenbeleid, maar bedoeld om de begroting sluitend te maken. Wij blijven ons consequent verzetten tegen deze onzinnige en Middeleeuwse vorm van belastingheffing, die ook mensen, die het niet zo breed hebben, onnodig raakt. Honden worden door sommigen ook genomen om eenzaamheid tegen te gaan. Helaas heeft niemand het daarover, want het verdienmodel is belangrijker. Dit past totaal niet bij waar wij als gemeente voor staan.

Omdat wij consequent willen vasthouden aan wat wij de kiezers beloofd hebben, is door ons als enige van de raad principieel tegen het begrotingsvoorstel gestemd, omdat wij deze niet in het belang van onze inwoners vinden” aldus Werner de Jong van Constructief Hoeksche Waard