Recordopbrengst tweedehands kledingbeurs voor goede doelen

„Wauw, werkelijk? Ongelofelijk!” klonk het na afloop van de Pop-Up Kledingbeurs in Oud-Beijerland toen de opbrengst bekend werd. Meer dan 20 duizend euro werd van 21 t/m 23 september met de verkoop van tweedehands dameskleding voor goede doelen opgehaald.
De vrouwen van de Soroptimisten Hoeksche Waard/IJsselmonde hadden het niet durven dromen: een recordbedrag.
De lokale afdeling van de internationale organisatie van Soroptimisten, die zich inzet voor de positieverbetering van vrouwen, haalt met de beurs al zo’n dertig jaar geld op om diverse projecten te steunen. Dit keer gaat de opbrengst naar jonge moeders uit de Hoeksche Waard die een opleiding willen blijven volgen, het maatjesproject Big Brothers Big Sisters in Rotterdam, een bomenproject in de Hoeksche Waard en Ghana, goody bags voor het Borstcentrum ZuidHollandZuid, naar het Huis van Moeder en Kind in Teheran en een scholingsproject in Dahnwar.
Maryam Pans is voor het tweede jaar regisseur van de verkoop. „Naast het hoge bedrag, van dit keer 20.474 euro, levert de beurs als vanouds meer goeds op”, vertelt ze „De samenwerking en de gezellige sfeer tijdens de voorbereidingen én verkoopdagen is heel bijzonder en waardevol. Iedereen gaat blij de winkel uit. En kwalitatief mooie kleding wordt hergebruikt, wat positief is voor het milieu en je portemonnee. Wat overblijft gaat grotendeels naar de Voedselbank, Roemenië en diverse kringloopwinkels die daarmee zelf ook weer hun projecten steunen.”
Maryam is in het dagelijks leven binnenhuisarchitecte en haar missie is om goede spullen nieuw leven te geven en nieuwkoop te minimaliseren; ook de sfeervolle winkelinrichting met de houten kastenwanden was tweedehands. Een tijdelijk leegstaand pand in de Veilingpassage werd belangloos door DPD Consult ter beschikking gesteld en Ledled B.V. leende zijn spots uit zodat iedereen in het volle licht kon winkelen. „Die verbondenheid tussen alle partijen en mensen is uniek en hartverwarmend”, zegt Maryam. Bij de organisatie van de kledingverkoop werd Maryam bijgestaan door vier vrouwen die normaal tandarts,
office-manager, verloskundig arts en dierenarts zijn. De andere bijna veertig vrouwen van de Soroptimisten hielpen hen bij het inzamelen, sorteren en verkopen. Juist in deze tijd waarin alles duurder wordt, blijkt de beurs populair. Dure merken en
designerkleding kunnen er voor een schappelijk prijsje worden gevonden. „Het geven van kledingadvies, jong en oud in de grote paskamer, er hangt bij onze beurs niet alleen kleding maar ook een sfeer van saamhorigheid en positiviteit”, legt Maryam uit. „Zo gaan velen naar huis met mooie kleding en de wetenschap dat ze aan goede doelen bijdragen, maar ook met de bevestiging dat ze er mogen zijn. En dat laatste juist ook in kleding met een tweede leven.” Volgend jaar hopen de Soroptimisten weer iedereen te mogen verwelkomen bij hun bijzondere Pop-Up Kledingbeurs voor goede doelen