Koninklijke Erepenning voor Zanggroep AmuZing uit Mookhoek

Op zaterdagavond 8 juli reikte locoburgemeester Harry van Waveren een Koninklijke Erepenning uit aan Zanggroep AmuZing uit Mookhoek. Dit gebeurde tijdens een feestelijke avond ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de vereniging. Voorzitter mevrouw Snijders-Nieuwenhuizen neemt de penning in ontvangst. De vereniging bestaat die dag precies 100 jaar.

Breed, modern repertoire spreekt veel mensen aan

Het koor werd in 1923 opgericht en ingeschreven als de Gemengde Zangvereniging Excelsior. Na 85 jaar werd in 2008 gekozen voor de naam `AmuZing´, een samenvoeging van Amuseren en Zingen. Tijdens optredens worden de nummers ook voorzien van choreografie. Deze naam past ook beter bij het moderne repertoire. Er wordt vooral in het Nederlands en Engels gezongen en soms in het Frans. Dat gaat van vrolijke pop- en musicalnummers naar rustige ballads en soms zelf klassiek. Met dit repertoire spreekt Zanggroep AmuZing een brede doelgroep aan.

Warm onderling contact koorleden

Het koor startte met 30 leden. Begin jaren ´90 stond de toekomst van het koor op het spel. Door de inzet van de toenmalige leden om vrienden, buren en familie te bewegen lid te worden steeg het ledenaantal en was het koor gered. Veel leden zijn al 25 jaar of langer lid van het koor, waardoor een hechte onderlinge band is ontstaan. Op dit moment zijn er 54 leden.

AmuZing, waar zingen een feestje is!

Met hun uitvoeringen en belangeloze optredens bezorgt AmuZing veel mensen in de Hoeksche Waard een fijne middag of avond. Elke 2 jaar zijn er avondvullende uitvoeringen; de laatste jaren met een thema, zoals On Broadway en 99% NL. Daarnaast biedt het koor muzikale ondersteuning bij de 4- en 5-meiviering in de kerk in  ´s-Gravendeel en bij de viering van Koningsdag. Voor de viering van Burendag is gezongen in verzorgingshuizen. Verder neemt het koor deel aan muziekfestivals zoals Rotjekoor (Rotterdam) en Korenfestival Hoeksche Waard (Oud-Beijerland). Het koor ondersteunt de optredens van harmonieverenigingen als Tavenu uit Schenkeldijk en NLS uit ´s-Gravendeel. Mooie herinneringen zijn er aan een optreden bij zorgboerderij Mookhoek. De bewoners hadden zoveel plezier dat zij spontaan tussen de leden van het koor gingen staan om zelf op te treden.

Lange geschiedenis

Ooit begon het koor in een oefenruimte in de openbare school in Mookhoek. Na de watersnoodramp van 1953 was deze niet meer bruikbaar en konden ze tijdelijk oefenen in een aardappelschuur. Door de watersnoodramp ging alle muziek die in de loop der tijd was verzameld verloren. Gelukkig kon door giften uit de eigen gemeenschap en een uitkering uit het Rampenfonds al gauw nieuwe muziek gekocht worden. Vanaf 1961 werd er gezongen in het nieuwe verenigingsgebouw in Mookhoek. Toen dat werd verbouwd, werd een nieuwe oefenruimte gevonden in Partycentrum Concordia in ´s-Gravendeel. Sinds 2021 zingt AmuZing in buurthuis Ronduit in `s-Gravendeel.

Belang voor lokale samenleving

Wethouder Van Waveren roemde de bijdrage die AmuZing levert aan de lokale samenleving. “Zingen verbindt mensen en geeft energie. En zingen is niet alleen voor de leden, maar zeker ook voor de toeschouwers een feestje. De vereniging omschrijft het zelf zo mooi: `Muziek is de kortste weg naar het hart.´” Hij wenste de zanggroep een goede muzikale toekomst toe en voor november een mooie jubileumshow.

Koninklijke Erepenning: symbool van respect en waardering

De Koninklijke Erepenning symboliseert het respect en de waardering die onze Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger. De penning wordt alleen aan een vereniging verleend ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaar. Daarnaast moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moet een vereniging onder andere financieel gezond zijn en moeten de activiteiten van filantropische, wetenschappelijke, culturele of maatschappelijke aard zijn, of liggen op het gebied van sport.

Foto: Marc Lelieveld