Numansdorpse beuk genomineerd voor Boom van het Jaar verkiezing 2023

Ook in 2023 is een bijzondere Hoeksche Waardse boom ingeschreven voor de verkiezing van De Boom van het Jaar. In de afgelopen vijf jaar wist de Hoeksche Waard met de monumentale linde in Mookhoek en de twee rode beuken voor de Greupkerk tweemaal de provinciale titel in de wacht te slepen. Dit keer is een prachtige beuk op de oude begraafplaats van Numansdorp de uitverkoren boom.

De boom werd voorgedragen door de Marco Heemskerk. De majestueuze beuk op de gesloten gemeentelijke begraafplaats markeert de graven in de vorm van een cirkel van de belangrijke stichters van Numansdorp. Het bestuur van het dorp werd sinds 1642 gevormd door de zogenaamde ambachtsheren, die samen met de schout en schepenen het gemeentelijke en daarnaast het kerkelijke bestuur vormden. Met name de Vlielanders hebben veel betekend voor het ontstaan en de werking van de ambachtsheerlijkheid. Onder de unieke boom liggen diverse graven, die als een ster gericht zijn naar de stam. De oudste graven met grafstenen zijn o.a. van de families Vlielander, Niemantsverdriet, Kluifhoofd en Andeweg. Eerst lag er een houten brug met ingangspoort over de sloot naar de toen nieuwe begraafplaats. Op de stijlen van deze brug uit 1828 stond in het Latijn; “Soo U sult weten , Gedenkt te sterven”. Omdat de houten brug slecht werd is hij in 1907 vervangen door een nieuwe gemetselde heul met een gesmeed ijzeren poort met kolompalen. Toen in de jaren 70 de sloot gedempt werd is deze ijzeren poort geschonken aan het “Streekmuseum Hoeksche Waard”. De beuk is ‘de hoeder’ van de unieke graven op oude begraafplaats. Hij is geplant rond 1960 en inmiddels zo’n 70/75 jaar oud. Het is de bedoeling dat hij liefst heel oud gaat worden op deze bijzondere locatie. Hij moet nog zeker 100-125 jaar meekunnen, mits hij gezond blijft.

Bomen ‘vertellen’ verhalen

Het SBNL Natuurfonds heeft het initiatief genomen om ervoor te zorgen dat ook de verhalen achter Nederlandse bomen bekendheid krijgen. Bomen vertellen ons verhalen. Verhalen om gedeeld en steeds weer opnieuw verteld te worden. Door de plek waar ze staan, zijn bomen stille getuigen van menselijke emoties en verhalen ‘groot en klein. Deze verkiezing van De Boom van het Jaar maakt deel uit van de Europese equivalent Tree of the Year. SBNL Natuurfonds in Leersum neemt dit jaar opnieuw de Nederlandse verkiezingen voor haar rekening. De provinciale verkiezingen worden altijd door een jury aangewezen. Bij de landelijke verkiezing, waarbij men in het najaar kan stemmen op de twaalf provinciale winnaars gaat het publiek de, landelijke winnaar bepalen. Maar zover is het dus nog niet. Eerst moet de beuk de provinciale titel winnen. De inzending krijgt uiteraard de steun van de Gemeente Hoeksche Waard en de regionale Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior.