Tweede locatie tijdelijke woningen bekend

Gemeente Hoeksche Waard en HW Wonen spannen zich samen in om snelle oplossingen te vinden voor het woningtekort. In totaal willen de gemeente en HW Wonen 100 tot 150 tijdelijke woningen in verschillende dorpen in de Hoeksche Waard realiseren. Na Numansdorp wil de gemeente ook in Goudswaard plannen uitwerken om 20 tot 30 tijdelijke woningen te realiseren.

De woningmarkt is krap, ook in de Hoeksche Waard. Jongeren en starters die graag op zichzelf willen wonen, kunnen lastig een betaalbaar huis vinden. Ook Hoeksche Waardse woningzoekenden die door persoonlijke omstandigheden snel woonruimte nodig hebben, zoeken vaak tevergeefs. Door het plaatsen van tijdelijke woningen – die 15 jaar kunnen blijven staan – is het mogelijk om Hoeksche Waardse woningzoekenden op korte termijn een woning te bieden.

Ook in andere dorpen tijdelijke woningen

In de afgelopen maanden zochten gemeente en HW Wonen naar geschikte locaties in verschillende dorpen in de Hoeksche Waard. De Hoeksche Waardse woningzoekenden waarvoor deze woningen bedoeld zijn, komen namelijk ook uit verschillende dorpen. Goudswaard is het tweede dorp waar een goede locatie gevonden is voor een deel van de tijdelijke woningen. Het gaat om het perceel tussen de Vaartweg, de Rietakker en de Molendijk. De mogelijkheden voor andere locaties in de Hoeksche Waard worden onderzocht.

Snel concrete resultaten boeken omdat de nood hoog is

Wethouder Robin Heij is blij met de tweede locatie voor de toekomstige tijdelijke huizen: “Met deze tweede locatie houden we vaart in het project en kunnen we op korte termijn oplossingen bieden voor onze inwoners. Ook voor de jongeren en starters die in de Hoeksche Waard willen blijven wonen. Daarnaast dragen deze woningen bij om de dorpen vitaal te houden en voorzieningen in stand te houden. De reguliere bouw van woningen blijft uiteraard ook nodig, maar de ontwikkeling daarvan vraagt tijd. De woningen staan er namelijk niet van vandaag op morgen. Het vergt jaren van voorbereiding en procedures. En die tijd hebben deze groepen woningzoekenden niet. De nood is hoog en de behoefte is er nu.”

Kiezen voor kwaliteit, ook al staan de woningen er maar tijdelijk

Directeur Dennis Lausberg van HW Wonen vult aan: “We willen in verschillende dorpen in de Hoeksche Waard tijdelijke woningen neerzetten voor de duur van 15 jaar. En ook al gaat het om tijdelijke woningen, we streven wel naar kwaliteit. De woningen moeten kwalitatief goed zijn, een goede uitstraling hebben en passen in de omgeving. De huizen bieden een oplossing voor onze kinderen, buren, dorpsgenoten, familieleden en vrienden die snel een compacte eigen woonruimte in de buurt zoeken. En van daaruit hebben ze enkele jaren de tijd om te zoeken naar andere woonruimte voor de langere termijn.”

Voor wie?

De tijdelijke woningen worden vooral gebouwd voor Hoeksche Waardse woningzoekenden. Een derde van de woningen is bestemd voor jongeren tot 28 jaar en een derde van de woningen voor andere Hoeksche Waardse woningzoekenden die snel tijdelijk woonruimte zoeken. De overige woningen (ook weer een derde) zetten we in voor de huisvesting van statushouders (vluchtelingen die inmiddels een verblijfsvergunning en daarmee recht op huisvesting hebben gekregen) en/of Oekraïense vluchtelingen. De woningen kunnen tijdelijk gehuurd worden en zijn daarmee een mooie tussenstap naar een permanente huur- of koopwoning. Om in de behoefte van de doelgroepen te voorzien worden verschillende woningtypen gerealiseerd (1-, 2- en 3-kamerwoningen).

Meer informatie en digitale nieuwsbrief

Omwonenden van de locatie in Goudswaard hebben een brief ontvangen met informatie en een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst. Ook is op deze webpagina meer informatie te vinden. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief over tijdelijke huisvesting via onze webpagina nieuwsbrieven. Zij ontvangen dan het laatste nieuws over bijvoorbeeld het proces, de ontwikkelingen, wat er op dat moment speelt en wat zij zelf kunnen doen.

Planning en locatie

Het is de bedoeling dat de tijdelijke woningen in Goudswaard begin 2024 klaar zijn. De woningen komen op een gedeelte van het terrein tussen de Vaartweg, de Rietakker en de Molendijk.