Wandelen op de Staart? Houd je aan de regels!

Afgelopen zomer hebben wij in overleg met Hoekschewaards Landschap en FREE Nature een wandelpad aangelegd in natuurgebied de Staart in Oud-Beijerland. Dit hebben wij gedaan om het drukke naastgelegen fietspad te ontlasten. Veel wandelaars maken inmiddels met plezier gebruik van het nieuwe pad. Alleen houdt niet iedereen zich aan de toegangsregels. In combinatie met de Schotse Hooglanders en de Konikpaarden die al bijna 20 jaar op de Staart leven, leidt dit tot ongewenste en gevaarlijke situaties.

Mens is te gast, dieren hebben voorrang

De regels op het wandelpad zijn hetzelfde als op de rest van de Staart: honden aan de lijn, houdt minstens 25 meter afstand tot de grote, half wilde grazers, en voer de dieren niet. Wij mensen zijn hier welkom om te wandelen en te struinen, maar zijn wél te gast. De Schotse Hooglanders, Konikpaarden en andere dieren hebben altijd voorrang. Staan er dus runderen en paarden op of bij het pad, loop er dan met een ruime boog omheen. Wil je dat niet, draai dan om en loop terug. Er zijn diverse klaphekken om het gebied te verlaten. Aai en/of voer de dieren niet. Hier worden de dieren opdringerig van en vormen zo een gevaar voor andere bezoekers. Er zijn al klachten binnengekomen van bezoekers die werden lastiggevallen door de paarden. Als dit aanhoudt moeten de paarden helaas weggehaald worden.

Dieren zijn onmisbaar voor de Staart

De dieren zijn onmisbaar voor de Staart. Zij zorgen door het grazen, lopen, mesten, schuren enzovoort voor de natuurlijke ontwikkeling van dit natuurgebied. Het feit dat er een verhard pad ligt betekent niet dat bezoekers het alleenrecht hebben. Respecteer dus de regels en de grote grazers. Zo kan iedereen blijven genieten van al het moois op de Staart.