HardWare Kringloop van start

Op dinsdag 7 februari heeft wethouder Paul Boogaard (circulaire economie) namens gemeente Hoeksche Waard een eerste bijdrage gedaan aan de HardWare Kringloop van Stichting Hoeksche Waardse Uitdaging. Met de HardWare Kringloop zamelt deze stichting hardware als laptops en computers in voor bijvoorbeeld gezinnen met schoolgaande kinderen die deze goed kunnen gebruiken. Ze zijn ook bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking die een opleiding volgen of voor stichtingen en verenigingen die weinig geld daarvoor hebben. De Rabobank in Heinenoord is een van de 17 inzamelpunten waar inwoners en bedrijven hardware voor dit initiatief kunnen inleveren.

Veel hardware zoals computers en laptops  liggen te verstoffen in lades en kasten. Ook bedrijven bewaren vaak hardware als deze is afgeschreven. Dat kan anders, vindt de Hoeksche Waardse Uitdaging. Door de vaak nog goed bruikbare apparatuur in te zamelen, te controleren en eventueel te repareren, krijgen de materialen een tweede leven. Hiermee maakt de Hoeksche Waardse Uitdaging onder andere gezinnen met schoolgaande kinderen uit de Hoeksche Waard blij die geen laptop of computer kunnen betalen.

De HardWare Kringloop draagt bij aan de circulaire ambities van gemeente Hoeksche Waard. Door materialen te hergebruiken zijn minder grondstoffen en energie nodig om nieuwe producten te maken. Boogaard: “Veel computers en laptops verdwijnen ook in afvalcontainers. Dat is zonde. Vaak kunnen ze nog gerepareerd of opgeknapt worden. En wanneer dat niet mogelijk is, dan kunnen de waardevolle grondstoffen eruit gehaald worden. Zij vormen weer grondstoffen voor nieuwe producten. De vraag naar grondstoffen neemt wereldwijd toe en daarmee ook de behoefte en noodzaak om zuiniger en slimmer met grondstoffen om te gaan. Hardware dat een tweede leven krijgt, levert aan alle kanten winst op. Voor het milieu én voor gezinnen die deze zorgvuldig gecontroleerde apparatuur goed kunnen gebruiken!” De wethouder leverde tijdens de aftrap van HardWare Kringloop bij het inleverpunt Rabobank in Heinenoord,  de eerste apparatuur in, waaronder beeldschermen en lichte computers van de gemeente .

Veilig en makkelijk inleveren

Met de HardWare Kringloop wordt een beroep gedaan op inwoners en bedrijven in de Hoeksche Waard om oude computers en laptops in te leveren. Alle data en gegevens op de hardware wordt vakkundig door specialisten verwijderd. Hierdoor hoeft niemand niet bang te zijn dat (bedrijfs)gegevens, documenten of foto´s ongewenst ergens anders terechtkomen. Meer informatie over het initiatief en een overzicht van alle inleverpunten bij u in de buurt, is te vinden op de website HardWare Kringloop. Bedrijven die grotere hoeveelheden aanbieden, kunnen gebruikmaken van de ophaalservice.

Maak anderen met een kleine beurs blij

Linda Sanders van de Hoeksche Waardse Uitdaging hoopt dat er zoveel mogelijk computers en laptops worden ingeleverd. “Vanuit allerlei hoeken is er vraag naar: mensen met een kleine beurs, ouders die het niet kunnen betalen, maar waarvan de kinderen voor school iets op moeten zoeken of uit moeten werken, ouderen die online contact zoeken met anderen. Of denk aan vrijwilligers of lokale initiatieven en projecten van stichtingen en verenigingen die weinig financiële middelen hebben. Online werken is niet meer weg te denken. Wij verbinden partijen, door vraag en aanbod te matchen. Zo maken we de Hoeksche Waard steeds een stukje mooier.” In de Week van de Circulaire Economie (van 6 tot en met 11 februari) is veel aandacht voor circulaire initiatieven zoals de HardWare Kringloop. Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn. Dat betekent dat we bestaande materialen zo lang mogelijk hergebruiken, herstellen, opknappen of recyclen.

Foto: Linda Sanders (Hoeksche Waardse Uitdaging) en wethouder Paul Boogaard (Circulaire economie)