Kinderen en buurtbewoners planten in Maasdam eerste Tiny Forest van de Hoeksche Waard

116 leerlingen van IKC de Pijler in Maasdam, buurtbewoners en IVN Natuureducatie plantten donderdag 3 november voor de school een Tiny Forest aan. Het Tiny Forest aan de Fazant is het eerste minibos in de Hoeksche Waard. Harry van Waveren, wethouder Duurzaamheid, onthulde ´s ochtends de naam van het bos en plantte een boom. Het Fazantbos wordt een prachtige plek om te leren, elkaar te ontmoeten en om van te genieten.

Harry van Waveren: `Het is mooi als in 1 project zoveel verschillende belangrijke doelen samenkomen: zorg voor de natuur, onderwijs en ontwikkeling én klimaatadaptatie. In onze gemeente vinden we het belangrijk dat kinderen al jong in aanraking komen met de natuur. Als je al vroeg in je leven leert hoe mooi en waardevol de natuur is, wil je haar ook beschermen.´

Leren in en van de natuur

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Deze kleine, maar volwaardige bossen, zijn straks niet alleen een lust voor het oog, ze zijn ook nog eens een buitenlokaal. De leerlingen leren van alles over de (Nederlandse) natuur en hoe je een bos moet verzorgen. Want dat gaan ze, als echte mini-rangers ook doen! Het minibos is goed voor de biodiversiteit, neemt veel broeikasgas uit de lucht en zorgt voor schaduwplekken op hete dagen. Bij hevige buien kan het teveel aan regenwater makkelijker in de grond trekken. Hopelijk is het bosje voor buurtbewoners straks ook een mooie, groene ontmoetingsplek.

Inheems

Een Tiny Forest bestaat volledig uit inheemse bomen en heesters. Deze soorten hebben zich na de laatste ijstijd spontaan in Nederland gevestigd. Inheemse planten zijn beter bestand tegen ziektes en trekken meer bijen, vlinders en vogels aan dan exotische soorten.

Overal minibossen

Zuid-Holland heeft de meeste schoolpleinen van alle provincies in Nederland. Tegelijkertijd zijn 80% van deze pleinen stenen woestijnen en krijgen kinderen maar 1% van de onderwijstijd buiten les. En dat terwijl steeds meer onderzoeken laten zien dat kinderen gezonder, creatiever en socialer worden in een natuurlijke buitenomgeving. IVN Nederland is van plan, met gemeenten, en met hulp van grote en kleine inwoners, overal in Nederland dit soort mini-bosjes aan te leggen. In gemeente Hoeksche Waard wordt dit jaar op 2 plekken een mini-bos aangelegd. Later deze maand wordt bij de School met de Bijbel in Goudswaard gestart met de aanleg van het tweede Tiny Forest. De gemeente is nog op zoek naar een derde basisschool die ruimte en de enthousiaste energie heeft om een minibos te planten en te verzorgen! Belangstellende scholen kunnen zich aanmelden via de website van IVN.