Duurzame samenwerking RAD en Samen Circulair

Onder toeziend oog van wethouder Boogaard tekenden René Huisman (directeur) van de RAD en Vera Hersbach (scheidend directeur-bestuurder) van Stichting Samen Circulair een samenwerkingsovereenkomst voor 3 jaar in de werkplaats van het Circulair Ambachtscentrum in Oud-Beijerland op woensdag 26 oktober.

Als een van de initiatiefnemers van de start van een circulair ambachtscentrum in de Hoeksche Waard, heeft de RAD als missie om slim om te gaan met grondstoffen in een circulaire economie. Dat betekent dat de afvalstoffendienst streeft naar een duurzame samenleving waarin we verantwoord produceren en consumeren. Verspilling van grondstoffen past daar niet meer bij. Het helpen slagen en doorontwikkelen van een initiatief als Samen Circulair wél.

Daarom wil de RAD samen met Samen Circulair circulaire toepassingen onderzoeken, ervaringen opdoen en nieuwe initiatieven ontplooien. Met de ondertekening van de overeenkomst bekrachtigen beide partijen hun samenwerking, die overigens al in 2019 startte.

Beide directeuren: “We hebben veel mooie plannen voor de toekomst en dat doen we samen, ook met alle medewerkers en vrijwilligers.”

In de basis streven de RAD en Samen Circulair in de samenwerking naar zoveel mogelijk hergebruik van materialen. Inwoners van de Hoeksche Waard kunnen hun gebruikte spullen inleveren op de milieustraat in Westmaas. Vrijwilligers van Samen Circulair beoordelen daar of daar goederen en materialen bij zitten die een tweede kans verdienen. Vervolgens gaan zij ermee aan de slag in het Circulair Ambachtscentrum. De opgeknapte spullen zijn daarna te koop in de kringloopwinkels in de Hoeksche Waard. Restmaterialen die niet verder te repareren of upcyclen zijn, gaan terug naar de RAD voor verdere verwerking.

De RAD en Samen Circulair werken op deze manier samen aan een duurzame toekomst met minder afval.

Van links naar rechts Vera Hersbach (Samen Circulair), René Huisman (RAD) en Paul Boogaard (gemeente Hoeksche Waard). Foto: RAD.