Feestelijke opening De Buttervliet Numansdorp

Donderdag 13 oktober was de feestelijke opening van De Buttervliet. In samenwerking met HW Wonen heeft gemeente Hoeksche Waard het voormalige gemeentehuis in Numansdorp omgebouwd tot een gebouw met tijdelijke flexwoningen voor maximaal 2 jaar en een ruimte voor ontmoeting. De Buttervliet is de nieuwe naam van het verbouwde pand. Wethouders Robin Heij en Joanne Blaak-van de Lagemaat, directeur-bestuurder Dennis Lausberg van HW Wonen en Jan Reedijk van Stichting Het Numans-Dorps-huis, knipten symbolisch een lint door om het gebouw officieel te openen. Ook de winnaar van de kleurplatenactie van Het Numans-Dorps-huis, Anais Roelfsema (7 jaar), mocht symbolisch het lint doorknippen.

Een plek voor wonen en ontmoeten

Met de realisatie van dit gebouw komen we tegemoet aan 3 belangrijke wensen van inwoners: tijdelijke woonruimte voor jongeren, tijdelijke woonruimte voor verschillende doelgroepen die dringend een woning nodig hebben, en een plek voor inwoners om elkaar te ontmoeten bij stichting Het Numans-Dorps-huis. Wethouder Robin Heij (Wonen) geeft aan dat de plannen aan een grote vraag voldoen: “Net zoals de rest van het land kampt ook de Hoeksche Waard met een woningtekort. De druk op de woningmarkt is groot en het is zeker voor jongeren en inwoners met een acute woonvraag lastig om een woonruimte te kunnen vinden. Met deze 40 flexwoningen in De Buttervliet, waarvan er 16 bestemd zijn voor jongeren, kunnen we voor een aantal inwoners de woonproblemen oplossen.”

Wethouder Joanne Blaak-van de Lagemaat (Zorg en Maatschappelijke Ondersteuning) vult hem aan: “Ik ben heel blij dat deze woningen er nu zijn voor mensen die een opstap of tussenstap nodig hebben om (weer) binnen het reguliere aanbod te kunnen wonen en deze hier nu kunnen krijgen. Bovendien zorgt de mix van bewoners voor een mooie balans en woonbeleving, waarbij omzien naar elkaar vanzelfsprekend is.”

Een huis voor de samenleving

Dennis Lausberg (directeur-bestuurder HW Wonen): `´Het voormalige gemeentehuis in Numansdorp heeft een complete metamorfose ondergaan en is nu klaar als het eerste flexwonen gebouw in de Hoeksche Waard. Het gebouw speelt in op de behoefte van mensen die om allerlei redenen dringend op zoek zijn naar woonruimte. We kunnen hier een tijdelijke oplossing bieden. Het is mooi om te zien dat we in samenwerking met gemeente Hoeksche Waard en stichting Het Numans-Dorps-huis invulling hebben gegeven aan een plek waar wonen en ontmoeten samenkomen.”

Een ontmoetingsplek voor iedereen

Jan Reedijk (initiatiefnemer stichting Het Numans-Dorps-huis): “Wat begonnen is als een ambitieus plan om van een leegstaand pand een cultureel centrum te maken, is gelukt. Deze plek is er voor iedereen, van jong tot oud. Hierbij staat verbinding centraal. We zijn er trots op dat we dit mogelijk hebben gemaakt met de hulp van onze trouwe vrijwilligers, sponsoren en andere gulle gevers van spullen en meubilair.”

Naast dat Het Numans-Dorps-huis een ontmoetingsplek is, kun je er terecht voor de huur van een kleine en grote zaal (voor vergaderingen of bijeenkomsten), kantoren met horeca en flexwerkplekken, een servicepunt van de gemeente én inloop-/koffieochtenden.

Meer informatie

Wilt u meer weten over De Buttervliet en Flexwonen? Kijk dan op de website van HW Wonen, de pagina Flexwonen op deze website of op de website van het Numans-Dorps-huis.

Foto: Arno Hoogwerf