Kom lekker zwemmen bij De Oude Tol. Maar blijf binnen de ballenlijn!

Recreatiegebied De Oude Tol in Oud-Beijerland is erg populair. Met dit zomerse weer zoeken jong en oud verkoeling en ontspanning in de zwembaai in het Spui. Niet alleen binnen, maar helaas ook buiten de ballenlijn. Dit is met name vanwege het drukke vaarverkeer op de rivier en de sterke stroming levensgevaarlijk en dus verboden. Vooral nu door de droogte de waterstand laag is, is er meer stroming. Geniet daarom veilig van een lekker dagje aan het water en blijf binnen de ballenlijn.

Vanwege de veiligheidsrisico´s is het ook verboden om te zwemmen bij het grasveld van restaurant De Oude Tol, de botenhelling en het ponton van het Rhoonse Veer. Voor het negeren van het verbod kun je een boete krijgen van EUR150.

Met welke risico´s moet je rekening houden?

Er staat een sterke stroming buiten de ballenlijn
Het Spui is een getijderivier. Dat betekent dat je kunt merken wanneer het eb en vloed is. Vooral bij een lage waterstand (door eb of langdurige droogte) is de stroming buiten de ballenlijn sterker dan wat een gemiddelde zwemmer aan kan. Je kunt gemakkelijk worden meegesleurd. De stroming is op dat moment te sterk om er tegenin te zwemmen.

Op de rivier varen grote binnenvaartschepen
Grote schepen hebben een zuigende werking en veroorzaken een sterke stroming en draaikolken. Ga je buiten de ballenlijn zwemmen, dan kun je door zuiging richting de vaargeul getrokken worden. Bedenk ook dat de schipper van zo´n lang binnenvaartschip tot ongeveer 350 meter voor zijn schip géén zicht op het wateroppervlak heeft en dus geen zwemmers kan zien. En het hoofd van een zwemmer die wel verder weg is dan die 350 meter, is dan niet meer dan een kleine stip.

De waterbodem bij de oevers buiten de zwembaai is soms verraderlijk steil
Omdat het water steeds in beweging is, verandert ook de structuur van de bodem. Zo ontstaan soms diepe kuilen voor de oever. Door het vaak troebele water zijn deze kuilen slecht te zien. Stap je in zo´n kuil dan kun je je evenwicht verliezen en door de stroom worden meegesleurd.

Buiten de ballenlijn varen jetski´s, waterscooters en andere pleziervaartuigen
Je loopt dus een groot risico om overvaren te worden. Vanaf een pleziervaartuig is het – zeker als deze met enige snelheid vaart – namelijk slecht te zien of er iemand zwemt.

Toezicht bij de zwembaai

De zwembaai is (nog) geen officiële zwemwaterlocatie. Je zwemt er dus op eigen risico. Blijf daarom binnen de ballenlijn en houd rekening met de veiligheidsrisico´s. Gedurende het zwemseizoen (1 mei tot 1 oktober) is er met mooi weer van 10.00 tot 17.30 uur een beheerder aanwezig. Op dagen met een temperatuur boven de 24 graden is er van 10.00 tot 20.00 uur ook een toezichthouder aanwezig. Deze toezichthouder is in bezit van een `Lifeguard´ certificaat. Het toezicht is mogelijk dankzij een samenwerking met Rijkswaterstaat, Omgevingsdienst Midden-Holland en Bres Accommodaties.

De zwembaai kan alleen behouden blijven als we ons allemaal zich aan de regels houden. Het gedrag van vaarverkeer en bezoekers is dus erg belangrijk. Als iedereen goed oppast en rekening met elkaar houdt, dan kan iedereen blijven genieten van dit fijne recreatiegebied en het water.