RAD en gemeente Hoeksche Waard starten campagne tegen zwerfafval in recreatiegebieden

Met de zomer in het verschiet start de RAD in samenwerking met de gemeente Hoeksche Waard een campagne om recreanten bewust te maken van het belang om hun afval in de afvalbak te gooien. De Hoeksche Waard biedt veel aantrekkelijke recreatiegebieden, variërend van stranden tot kleinere lokale parkjes, waterpartijen en velden. Mooie locaties waar het heerlijk toeven is op zonnige dagen.

De drukte op de recreatiegebieden heeft echter ook een keerzijde, want na zo´n heerlijke dag blijft er vaak veel afval achter dat gaat zwerven. Dit afval is niet alleen vies voor de mensen die later komen, het is ook schadelijk voor planten, dieren en de natuur. Zo kunnen vogels en dieren erin verstrikt raken en zijn bijvoorbeeld peuken, blikjes, plastic en snoepverpakkingen schadelijk en soms zelfs giftig voor natuur en grondwater.

Het recreëert ook gewoon veel fijner als het schoon is, net zoals een picknick lekkerder smaakt op een schoon grasveld en kinderen veiliger spelen in schoon zand. Het is dus belangrijk dat het afval wordt opgeruimd. Dit is heel makkelijk want in alle recreatiegebieden zijn voldoende afvalbakken geplaatst die regelmatig geleegd worden. Zet ook geen afval naast de afvalbak, want dat heeft dezelfde schadelijke effecten. Mochten deze afvalbakken door grote drukte toch een keer vol zijn, neem dan het afval mee naar huis en gooi het daar weg. Dit is een kleine moeite en heeft een groot effect.

Om toeristen en recreanten deze zomer extra te attenderen op het belang van het opruimen van afval, starten RAD en gemeente Hoeksche Waard een speciale campagne. Op grote recreatiegebieden hangen onder andere opvallende banners. Bezoekers worden erop geattendeerd dat het veel fijner ligt, zont, speelt, picknickt of recreëert als het schoon is. Wervende stickers op de afvalbakken sporen nog eens extra aan om afval weg te gooien.