Digitale zorg kent geen geheimen meer voor deelnemers DigiVitaler

De eerste deelnemers hebben in de bibliotheek van Numansdorp de cursus Digivitaler naar tevredenheid afgerond. Zij hebben onder andere geoefend met het opzoeken van hun medische gegevens via het patiëntenportaal van de huisarts en het ziekenhuis, informatie zoeken op thuisarts.nl en het aanpassen van de automatische donorregistratie. Er zijn steeds meer digitale mogelijkheden voor mensen om hun eigen gezondheid te monitoren en te regelen maar niet iedereen kan hiermee omgaan. Het DigiTaalhuis Hoeksche Waard is daarom samen met huisartsen en Zorggroep Hoeksewaard de training DigiVitaler gestart.

‘Patiënten kunnen thuis via de computer medicijnen aanvragen en een afspraak maken maar ook hun eigen gegevens en uitslagen inzien bij zowel de huisarts als het ziekenhuis. Veel mensen weten alleen niet hoe ze bij deze informatie kunnen komen,’vertelt Carla Beverwijk, coördinator DigiTaalhuis HW. ‘Huisartsen vinden digitale dienstverlening belangrijk, maar de tijd om uitgebreid instructie te geven aan de balie is er niet altijd. Hierin voorzien wij met de cursus DigiVitaler. Onze cursusleiders nemen uitgebreid de tijd om iedereen te helpen. Ook als je weinig ervaring hebt met het internet, maken zij je wegwijs.’

De eerste cursus is onlangs afgerond in Numansdorp waar deze was opgezet samen met de praktijkmanager van huisartsen Witsel / Veldhoen, huisarts Leijnse en Zorggroep Hoeksewaard. Binnenkort start DigiVitaler in Puttershoek. Het is de bedoeling dat de cursus ook in de andere dorpskernen van de Hoeksche Waard gegeven gaat worden.

Mensen kunnen zorg en gezondheid steeds meer met de computer, tablet of smartphone controleren en regelen. Dat heet digitale zorg. Digitale zorg is handig, omdat het minder tijd kost en de gegevens altijd bij de hand zijn. Met het lesprogramma DigiVitaler maken mensen kennis met deze digitale zorg. Door korte filmpjes en boekjes met uitleg leren ze de mogelijkheden kennen. Door er vervolgens mee te oefenen, leren ze deze ook zelf te gebruiken. Elke les behandelt een vorm van digitale zorg zoals Thuisarts.nl, Apotheek.nl, gezondheidsapps, het videoconsult en het patiëntenportaal.

Meer informatie

Deelname is gratis. De cursus bestaat uit 6 ochtenden van 9.30-11.30 uur. Voor meer informatie of aanmelden kunnen mensen terecht aan de balie van de bibliotheek of bel 0186- 6534 32 of mail naar Taalhuis@debhw.nl