Vrijwilligers gezocht voor de Wielewaal

Vanaf 1 juli kun je in Oud-Beijerland een markant wagentje tegenkomen dat mensen die dat niet meer zelf kunnen, binnen de dorpsgrenzen vervoert. Ritjes naar de kapper, de fysiotherapeut, een koffieochtend, de verjaardag van een familielid en noem maar op. De Wielewaal heet hij en hij rijdt al in Strijen, ’s-Gravendeel en Puttershoek. Om in Oud-Beijerland de verwachte vraag aan te kunnen zijn de initiatiefnemers, Albert Jan Vester, Chris Patijn en Willem van der Staal op zoek naar vrijwilligers die wat tijd vrij hebben om af en toe met het wagentje mensen van A naar B te vervoeren.

‘We kenden het initiatief in de andere dorpen en vinden het een sympathiek idee om mensen die zelf niet meer gemakkelijk van huis kunnen kosteloos te vervoeren’, vertelt Chris Patijn. ‘Vandaar dat we bij elkaar zijn gekomen en in overleg met de andere initiatiefnemers hebben gekeken hoe we de Wielewaal ook naar Oud-Beijerland konden halen. Met bijdragen van de Gemeente Hoeksche Waard, de partijen in zorg en welzijn en onze eigen sponsorwervingsacties kunnen we nu starten. Maar om dat goed te doen hebben we nog wel wat chauffeurs nodig. En dat is heel dankbaar werk. Mensen zijn zo blij dat je dit voor hen doet. Bovendien kun je het gemakkelijk zelf plannen. Dat is belangrijk als je nog werkt of gewoon niet te vast wilt zitten.’

Albert Jan Vester vult aan: ‘Het is een opvallend wagentje en het is leuk om ermee te rijden. Het doel is om minimaal twee autootjes te laten rijden, om aan de vraag te kunnen voldoen. We gaan ervan uit dat mensen wel zelf in- en uit kunnen stappen, maar een inklapbare rolstoel, of een rollator kunnen mee. Het werkt allemaal heel makkelijk, maar als je wilt rijden en je zou hem eerst eens willen zien, of een proefritje willen maken, dan kan dat natuurlijk. Dat kunnen mensen in de mail aangeven. Vanaf 20 juni willen we al voorzichtig wat ritjes gaan doen, zodat we op 1 juli helemaal klaar zijn om deze vorm van vervoer in Oud-Beijerland te laten draaien.’

Meer weten of je meteen aanmelden als vrijwilliger? Dat kan. Mail dan naar wielewaal-ob@zoomwijck.nl.

Op de foto: de initiatiefnemers. Van links naar rechts: Chris Patijn, Willem van der Staal en Albert Jan Vester.