Toename aantal vernielingen in natuurgebieden

Hoewel er weer voldoende vrijetijdsbestedingen mogelijk zijn, lijkt het vernielen van voorzieningen in de natuurgebieden op nummer één te staat. “Het is de afgelopen weken flink raak.” Boswachter Chantal van Burg ergert zich groen en geel: “Collega’s en vrijwilligers treffen steeds nieuwe vernielingen aan in de natuurgebieden van Natuurmonumenten op Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en in de Hoeksche Waard. Juist de laatste maanden is het vandalisme enorm toegenomen.

Vorige week was het voor de tweede keer op rij raak nabij de Scheelhoek op Goeree-Overflakkee. In het vogelobservatorium Tij is de telescoop gesloopt. “Er is gewoon een onderdeel uitgehaald, waardoor deze nu voor bezoekers niet te gebruiken is. En waarom? Je hebt zelf niets aan zo’n onderdeel.” Een paar dagen later viel het boswachters op dat het informatiepaneel in Scheelhoekbos vernield was. “En niet een beetje, het complete paneel is gewoon opgeblazen!”

Maar ook afvaldumpingen lijken voor veel mensen de normaalste zaak om dit in de natuur te doen. En wat dacht je van huisdieren? “Van kippen tot konijnen, wanneer men ervan af moet, zetten ze de dieren gewoon uit in de natuur.”

Geld voor natuurbeheer Ook afrasteringen, bankjes en informatiepanelen worden vernield, zoals het recent vernieuwde paneel bij uitkijkpunt Quackjeswater in Rockanje. “Hier moest zo nodig iemand met een zwarte stift een berichtje achterlaten. Hier word je echt droevig van”, aldus Chantal. Regelmatig worden ook borden van de palen geschroefd en weggehaald.

De schade herstelt Natuurmonumenten door panelen en bankjes schoon te maken, te repareren of borden te vervangen. “Een informatiepaneel zoals bij Scheelhoekbos stond, kost zo’n € 1.500,00. Daar moeten ook weer mensen naartoe om hem te repareren. Dat geld kunnen we beter besteden aan de natuur zelf. Het is dus niet vanzelfsprekend dat we alle vernielde voorzieningen op kort termijn of in het geheel gaan vervangen.”

Niet overal tegelijk “Onze toezichthouders, maar ook onze vrijwillige surveillanten trekken samen op in de aanpak van deze vernielingen. Met een gebied van 5.000 hectare verspreid over drie eilanden kunnen we alleen niet overal tegelijk zijn. Hoewel de piek van corona minder is en de natuur niet meer overspoeld wordt door bezoekers, neemt het aantal vernielingen de afgelopen tijd juist wel toe.”

Bij de ingang van de natuurgebieden staan gebiedsborden met regels die gelden in het gebied, de huisregels dus. Die moeten er wel staan. “Wanneer wij iemand aanspreken, omdat hij of zij de hond niet aangelijnd heeft in één van onze gebieden, komt er wel eens de reactie: ‘Dat staat nergens aangegeven’. Nee, omdat het bordje dus vernield of weggehaald is. Het is net of mensen denken: Als je de borden sloopt, gelden de regels niet meer. Het kost ons natuurbeheerders veel tijd, geld en energie om met dit soort ongewenste gasten om te gaan en ze te weren uit onze gebieden. Dit steken we liever in de natuur voor mensen die dit wel kunnen waarderen.” Schade of vernielingen kan men melden via haringvliet@natuurmonumenten.nl.