Taalvrijwilligster Hennie van Dinteren genomineerd voor Taalheld 2022

Op maandag 20 juni 2022 reikt Prinses Laurentien voor de zevende keer de Taalheldenprijs uit. Een van de genomineerden voor deze prijs is taalvrijwilligster Hennie van Dinteren uit Oud-Beijerland. Zij is voorgedragen door het DigiTaalhuis Hoeksche Waard vanwege haar jarenlange inzet voor laaggeletterden en anderstaligen in onze gemeente.

In Nederland hebben zo’n 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden. In de Hoeksche Waard alleen al zijn dit ongeveer 8.000 inwoners. Coördinator DigiTaalhuis HW Carla Beverwijk legt uit waarom Hennie is voorgedragen: ‘Wij hebben ongeveer 55 (digi)taalvrijwilligers en daarvan hadden we een ieder kunnen voordragen want het zijn stuk voor stuk mensen die zich met heel veel liefde inzetten om laaggeletterden en anderstaligen de Nederlandse taal te leren of digitale vaardigheden bij te brengen. Helaas mochten we maar een vrijwilliger nomineren. De keuze is op Hennie gevallen omdat zij voor onze organisatie inspirerend, resultaatgericht, daadkrachtig en verbindend is. Vanaf de start is ze bij het Taalhuis betrokken. Door haar lessen aan laaggeletterden kunnen deze nu bijvoorbeeld hun kleinkinderen voorlezen. De anderstaligen die ze lesgeeft, hebben door haar meer contact gekregen met hun omgeving en soms zelfs werk gevonden. Ze helpt zo nodig ook de andere vrijwilligers. Iedereen weet haar te vinden met vragen. Ook als coördinator heb ik veel steun aan haar. Hennie is zeer bescheiden en dit is de gelegenheid om haar verdiend in het zonnetje te zetten en tegelijkertijd duidelijk te maken hoe dankbaar we alle fijne taalvrijwilligers zijn.’

Sinds 2015 worden met de Taalheldenprijs mensen in het zonnetje gezet die zich op een bijzondere manier inzetten om de basisvaardigheden te verbeteren van zichzelf of die van anderen. Er zijn drie categorieën Taalhelden: cursisten, begeleiders en bruggenbouwers. Hennie is samen met 12 anderen genomineerd in de categorie begeleider. Een vakjury bepaalt per categorie wie een cheque ontvangt ter waarde van 2.500 euro. Dit bedrag kan besteed worden aan activiteiten om basisvaardigheden te verbeteren. Maandag 20 juni wordt in Utrecht bekend gemaakt wie de Taalhelden van 2022 zijn. Voor de Hoeksche Waard is dit al duidelijk: Hennie van Dinteren.