Professor dr. Gerard van Rhoon benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Fysicus en wetenschappelijk onderzoeker Gerard van Rhoon uit Maasdam (66), (bijzonder) hoogleraar aan het Erasmus MC, is vrijdag 24 juni 2022 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Aptroot heeft hem de versierselen opgespeld die horen bij deze bijzondere Koninklijke onderscheiding.

Van Rhoon kreeg de onderscheiding uitgereikt tijdens het symposium ter gelegenheid van zijn afscheid als Hoofd Hyperthermie Unit van de afdeling Radiotherapie van het Erasmus MC Kanker Instituut in Rotterdam. Na een werkzaam leven gaat hij nu met pensioen.

Hij kreeg deze hoge onderscheiding voor zijn activiteiten (sinds 1977) als fysicus en wetenschappelijk onderzoeker bij respectievelijk de afdeling Radiotherapie van de Daniel den Hoed Kliniek en het Erasmus MC Kanker Instituut, locatie Daniel den Hoed in Rotterdam, alsmede voor zijn bestuurlijke activiteiten. Sinds 2011 is hij een vooraanstaand (bijzonder) hoogleraar Fysische aspecten van elektromagnetische velden en gezondheid aan het Erasmus MC.

Leider in nieuwe vorm kankerbehandeling: hyperthermie

Gerard van Rhoon heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van een nieuwe vorm van kankerbehandeling: hyperthermie. Deze behandeling draagt bij aan betere kwaliteit van leven en/of verbeterde overlevingskansen van patiënten. Mede dankzij zijn intensieve en langdurige inzet is hyperthermie in Nederland geaccepteerd als standaardbehandeling. Bij een nieuwe behandeling is het ook van groot belang dat deze op de juiste manier wordt toegepast. Als lid van de Quality Assurance (kwaliteitsborging) werkgroep van de European Society for Hyperthermic Oncology (ESHO) heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan het ontwikkelen van internationale richtlijnen voor de toepassing van hyperthermie bij patiënten. Van Rhoon heeft hyperthermie daarmee in Nederland en ver daarbuiten naar een hoger plan getild. Hierdoor wordt hij gezien als leider in het vakgebied van hyperthermische oncologie.

Inspirator

Met zijn inzet heeft hij nationaal en internationaal vele jonge onderzoekers geïnspireerd  en begeleid, zodat er nu een nieuwe groep van onderzoekers is. Zij kunnen op de pijlers die Van Rhoon heeft gebouwd verder onderzoek uitvoeren naar verbetering, verbreding en verdieping van deze vorm van kankerbehandeling.

Internationale waardering en voortrekkersfunctie

Zijn werk wordt ook internationaal gewaardeerd, wat blijkt uit prestigieuze prijzen vanuit Europese, Amerikaanse en Aziatische wetenschappelijke verenigingen. Als lid en president van de ESHO (1997-heden) heeft hij een internationale voortrekkersfunctie vervuld.

Actief voor en lid van de Gezondheidsraad

Daarnaast heeft hij zijn kennis van elektromagnetische velden en de mogelijke effecten daarvan op het menselijk lichaam langdurig ingezet voor adviezen van de Gezondheidsraad aan de regering en het parlement (1995-2017).

Vrijwilliger in Maasdam en Binnenmaas

In de Hoeksche Waard was Van Rhoon jarenlang actief als vrijwilliger bij de voetbalvereniging Maasdam respectievelijk FC Binnenmaas (1999-2021).

Oudste en hoogste civiele ridderorde

De ridderorde is de kroon op zijn werk. De Orde van de Nederlandse Leeuw is de oudste en hoogste civiele ridderorde in Nederland en wordt alleen verleend aan mensen die exceptionele verdiensten hebben geleverd voor de samenleving. De orde wordt niet vaak uitgereikt. Eerder ontvingen onder meer astronaut André Kuipers en Anky van Grunsven, Olympisch kampioen dressuur, deze onderscheiding.