Oude Raadhuis in Oud-Beijerland klaar voor de toekomst

Het Rijksmonument uit 1622 is weer toegankelijk voor iedereen. Burgemeester Aptroot en robot Pepper verrichten vanmiddag samen de openingshandeling. Echtparen kunnen elkaar weer het `ja-woord´ geven in deze populaire trouwlocatie en inwoners kunnen naar de bibliotheek in deze mooie locatie. Iedereen kan het pand bezoeken, bewonderen en genieten van een kop koffie.

In 2017 nam voormalige gemeente Oud-Beijerland het besluit om de bibliotheek samen met de  Historische Vereniging vanaf de Lindenhoeve te verhuizen naar het Oude Raadhuis in het centrum van Oud-Beijerland. De bibliotheek komt zo dichter bij de inwoners en kan op die manier een betere invulling geven aan haar bibliotheekfunctie. Wethouder Harry van Waveren: “Het Oude Raadhuis is van grote historische waarde voor de gemeente, maar vooral voor Oud-Beijerland. Het fraai vormgegeven en gezichtsbepalende monument geeft het centrum van Oud-Beijerland net iets extra´s. Daarom wilden wij het graag behouden, restaureren en er een nieuwe functie aan toevoegen.  Ik krijg al veel reacties van inwoners dat ze, net als ik, heel blij zijn met het eindresultaat.”

Monumentaal en duurzaam verbouwd

De verbouwing hield onder andere in dat er een doorbraak kwam tussen het Oude Raadhuis zelf en de voormalige bodewoningen die ernaast liggen. Aansluitend op deze voormalige bodewoningen is een aanbouw gerealiseerd. Het ontwerp van de aanbouw ging in nauwe samenspraak met inwoners uit de omgeving. Er is rekening gehouden met de monumentale waarden van het pand en tegelijkertijd is het pand gasloos en duurzaam gemaakt. Zo gaat het Oude Raadhuis een mooie en lange toekomst tegemoet. Van provincie Zuid-Holland ontving de gemeente een subsidie voor deze duurzaamheidsslag en om de toegankelijkheid van het Oude Raadhuis te verbeteren. “Het eindresultaat is precies zoals we hoopten”, aldus de wethouder. “Door de doorbraak is er binnen veel licht en ruimte. Ook is er contact met de omgeving. Dit alles maakt het een heel fijne ruimte waar je heerlijk met je neus tussen de boeken kunt zitten.”

Reis door de bouwhistorie

Het ontwerp van de verbouwing en aanbouw komt van InVorm Architecten, een architectenbureau met veel ervaring in inrichting en verbouwingen van bibliotheken. Zij zien de reis door de bibliotheek ook als een reis door de bouwhistorie van het pand. Bezoekers komen binnen in het monumentale deel en gaan via de voormalige bodewoningen naar het nieuwbouwdeel. Het nieuwe kleine terras aan de waterzijde markeert de overgang van de voormalige bodewoningen naar de aanbouw.

Erkend restauratiearchitect Walraad Architecten deed de directievoering van de verbouwing. Zij werkten bij de uitwerking van het ontwerp nauw samen met InVorm Architecten om de historische waarden van het pand te behouden en de nieuwbouw daarop aan te sluiten. Erkend restauratie bouwbedrijf Den Hoed Aannemers uit Bergambacht voerde de werkzaamheden uit van de verbouwing en de aanbouw. Installatiebedrijf Van Rennes uit Klaaswaal verzorgde de installatietechnische werkzaamheden.

Bibliotheek in historische locatie

Naast het uitlenen van boeken is dit een mooie historische locatie voor taallessen, workshops digitale vaardigheden en culturele avonden over geschiedenis of kunst. Voor de kleintjes organiseert de bibliotheek Hoeksche Waard bijvoorbeeld prentenboekendans en workshops voor schoolgaande kinderen, zoals robotjes programmeren. Helemaal nieuw is het MaakLokaal, een creatieve doe-het-zelf ruimte met een 3D printer, lasercutter, vinylcutter en diverse domotica-apparatuur. Iedereen kan daar tegen een kleine vergoeding experimenteren met de apparaten en zelf digitaal producten ontwerpen.

De bedoeling is dat de bibliotheek een bruisend centrum wordt waar verbinding centraal staat.

Trouwlocatie

Van oudsher was het Oude Raadhuis al een populaire trouwlocatie. Een belangrijke eis van de gemeente was om de trouwfunctie ook na de verbouwing te kunnen blijven aanbieden. De trouwverdieping bleef volledig in stand en al het authentieke trouwmeubilair blijft in de Trouwzaal en Burgemeesterszaal staan. De horecagelegenheid `De Waterstal´ verzorgt diverse arrangementen die aansluitend op de trouwceremonie kunnen worden geboekt. Vanaf augustus 2022 kunnen stellen hun ja-woord geven. De eerste reserveringen zijn al gemaakt.

Eerste inspiratiepunt Hoeksche Waard

Verder is er in het Oude Raadhuis een inspiratiepunt voor inwoners, bezoekers en bedrijven om te zien wat de Hoeksche Waard allemaal te bieden heeft. Bezoekers vinden hier inspiratie voor een dagje of weekendje weg, leuke winkels, lekkere adresjes voor lunch en diner en de leukste plekken om naar buiten de natuur in te gaan. Er ligt informatie klaar in de vorm van verschillende flyers, routekaarten en een uitgebreid recreatiemagazine. Of ontdek met het touchscreen display zelf de Hoeksche Waard via de digitale belevingskaart en stippel een leuke route uit.

Het inspiratiepunt is een initiatief van Gebiedsmarketing Hoeksche Waard die de Hoeksche Waard aantrekkelijk wil presenteren voor inwoners en bezoekers die er willen recreëren, werken en wonen.

De Historische Vereniging Oud-Beijerland en andere samenwerkingspartners zijn ook gevestigd in het pand.Verder zijn er in het Oude Raadhuis diverse werkplekken en 2 stilteplekken die voor iedereen vrij toegankelijk zijn. Bezoekers kunnen op hun gemak een boek lezen onder het genot van een kopje koffie of elkaar in een ontspannen en ongedwongen sfeer ontmoeten.