Felicitaties voor diamanten echtpaar Vader-Kuik uit Oud-Beijerland

Op 14 juni 2022 was het 60 jaar geleden dat de heer C. (Kees) Vader (82) en mevrouw A. (Aukje) Vader-Kuik (81) in het huwelijksbootje stapten. Wethouder Paul Boogaard feliciteerde het echtpaar op precies hetzelfde tijdstip waarop zij elkaar toen het jawoord gaven. Namens het gemeentebestuur bracht hij voor deze feestelijke gelegenheid een boeket bloemen en het ingelijste gedicht `Tweezaamheid´ van de dichter van de Hoeksche Waard, Rick Jan Hitzerd, mee.

Kees (geboren op Walcheren) en Aukje (geboren op Wieringen) waren pas 17 en 18 jaar toen ze elkaar in Emmeloord in het huis van een vriendin van de mulo ontdekten. Op de vraag wat het geheim van een goed huwelijk is, zeggen ze na al die jaren: “Wie het weet mag het zeggen. Ruimte voor elkaar vrijmaken is in ieder geval belangrijk.”

Proefboerderij Westmaas

Na hun huwelijk werd meneer bedrijfsleider akkerbouw op een boerderij in Anna Paulowna. Dit Noord-Hollandse bedrijf was gespecialiseerd in pootgoedteelt. Na 6 jaar kwam er een plaats vrij op de Proefboerderij Westmaas en zijn ze naar de Hoeksche Waard verhuisd. Het echtpaar woont nu al 51 jaar in de Hoeksche Waard, waaronder in Maasdam en Westmaas. Sinds 1997 hebben ze hun stekje in Oud-Beijerland. Ze zijn blij met en trots op hun 3 dochters, 2 volwassen kleindochters en 3 kleinzonen.

Actieve vrijwilligers

Mevrouw Vader-Kuik heeft veel vrijwilligerswerk gedaan. Zo was ze onder andere in Westmaas zendingscommissielid van de kerk, richtte mede het kerkblad op en werkte dat jarenlang uit en tikte de `orden van dienst´ (soms midden in de nacht). Ook hielp ze op de basisschool mee de oudercommissie op te richten en het schoolkrantje op te starten en te maken. Ze was vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk en voorzitter van een landelijke handwerkgroep. Mevrouw heeft veel vrijwillige workshops gegeven in textiele werkvormen. Tot voor kort maakte ze persberichten voor evenementen. Meneer Vader was eveneens vrijwilliger voor de kerk (oud papier ophalen en verbouwen van het kerkgebouw). Verder deed hij vrijwilligerswerk voor vluchtelingen, waaronder verhuizingen.

Gereisd na pensionering

Aukje houdt van het uitwerken van textiele technieken, liefst zelfbedacht, en van tekenen en schilderen. Ook heeft ze lange tijd gezongen in koren. Haar man tuinierde en kluste graag in zijn vrije tijd. Na hun pensionering hebben de 2 veel gereisd. Nieuw-Zeeland en Australië waren enkele van de reizen met een gehuurde camper. Ook andere landen, in en buiten Europa, hebben ze verkend met de fiets, een tent, vouwwagen, caravan en nu een eigen camper.