Wat doe je als de elektriciteit lang uitvalt, het internet platligt en de pin niet meer werkt? En wie let er dan op de kwetsbare mensen in onze dorpen? Steeds vaker waarschuwt de overheid dat het goed is om voorbereid te zijn op dit soort noodsituaties. Is dat het geval in de Hoeksche Waard en hoe helpt de gemeente hierbij? GroenLinks zette dit onderwerp op de kaart van de gemeenteraad en kwam met een motie. Met resultaat: het college informeert de raad over de stand van zaken, en de motie Samen Lokaal Weerbaar is de laatste raadsvergadering voor het zomerreces aangenomen.
Die motie vraagt het college om in kaart te brengen wat ervoor nodig is om onze dorpen en buurten weerbaar te maken bij langdurige stroomuitval of andere noodsituaties. Ook wordt het college verzocht te onderzoeken hoe kwetsbare inwoners en mensen met een laag inkomen geholpen kunnen worden om zich voor te bereiden.
Van voorbereiding op nood een deugd maken
Initiatiefnemer Tania Heimans (GroenLinks): “Goed dat we als raad nu worden betrokken bij de voorbereidingen die onze gemeente samen met de veiligheidsregio neemt. En fijn dat het college hierbij wil samenwerken met kerken, vrijwilligers, scholen, sportverenigingen en maatschappelijke organisaties. In andere gemeente zie je hoe je van deze voorbereiding op nood een deugd kan maken: het verbindt mensen. De Hoeksche Waard zit vol met betrokken mensen en organisaties. Als we die samenbrengen, zijn we straks beter voorbereid én versterken we de samenhang in onze dorpen en buurtschappen.”
Meer doen voor kwetsbare mensen
Waarom de motie ook aandacht vraagt voor kwetsbare inwoners en mensen met een laag inkomen? Denk aan mensen die geen geld hebben voor een noodpakket, dat volgens berekening van het AD al snel 100 euro voor 1 persoon kost, en dat is nog zonder contant geld in huis gerekend. Of denk aan ouderen die niet weten waar ze heen moeten als er iets gebeurt. “Fijn dat we als raad nu uitspreken: we willen weten wat we voor hen kunnen regelen,” zegt Heimans. “Bij noodsituaties mogen we niet uitgaan van ‘iedereen redt zich wel’. Juist dan is omzien naar elkaar belangrijk – en dat begint met een goed plan. Zeker belangrijk voor een eiland zonder ziekenhuis, en met brug en tunnels die kunnen vastlopen.”
Positieve stap van de raad
Burgemeester Erik van Heijningen reageerde positief op de motie, die mede werd ingediend door BurgerBelangen en breed werd ondersteund. Na de zomer vindt er op 2 september een besloten bijeenkomst plaats voor de gemeenteraad over lokale weerbaarheid. De motie vraagt het college om dan aan te geven wat er nodig is binnen de gemeente om werk te maken van lokale weerbaarheid. En om daarna – in overleg met de veiligheidsregio – te komen met een concreet plan van aanpak.
“Wat ons betreft is dat een mooie kans om het sterke netwerk in onze dorpen te benutten,” zegt Heimans. “Iedereen kent wel iemand in de buurt die je even zou kunnen helpen in zo’n situatie. Goed dat we nu samen bedenken hoe we dat gaan organiseren en hoe we er als gemeente voor zorgen dat de Hoeksche Waard lokaal weerbaar is. Want voorbereid zijn betekent vooral: goed samenwerken.”