Onderzoek welke opties Rijkswaterstaat heeft om de natuur in het Haringvliet te herstellen en breng de milieugevolgen hiervan in beeld. Dat adviseert de Commissie voor de milieueffectrapportage. Rijkswaterstaat had de Commissie om advies gevraagd over de benodigde inhoud van het milieueffectrapport.
Rijkswaterstaat wil het beheerplan voor Natura 2000-gebied Haringvliet herzien. Het plan beschrijft de staat van de natuur, de natuurdoelen en de maatregelen om de wettelijke doelen te halen. De natuur in het gebied staat nu onder druk. Tussen de Noordzee en de monding van het Haringvliet liggen de Haringvlietsluizen. Door de beperkte openstelling van deze sluizen zijn het getij en de zout-invloed in het Haringvliet grotendeels verdwenen. Dit leidt tot verslechtering van de natuur. In het beheerplan wil Rijkswaterstaat maatregelen opnemen om de natuur te herstellen en verbeteren.
Gebruik het milieueffectrapport om verschillende opties voor herstel van de natuur te onderzoeken, adviseert de Commissie. En neem hierin als optie mee dat de sluizen permanent en volledig worden opengesteld, behalve bij stormvloed. Het milieueffect-rapport helpt bestuurders en de omgeving dan om een beeld te vormen van de geschikte en noodzakelijke maatregelen, voordat Rijkswaterstaat keuzes vastlegt.
Een goede analyse van het natuurlijke systeem in en rond het Haringvliet en de verbindingen met andere natuurgebieden als de Oude Maas en het Hollands Diep vormt de basis voor het onderzoek. Maar kijk ook verder dan dat, zegt de Commissie. In en om het Haringvliet zijn ontwikkelingen die om aandacht vragen. Denk aan medegebruik en ontwikkelingen in recreatie, visserij, defensie, energie, mobiliteit, waterveiligheid, woningbouw en zoetwatergebruik. Een beeld van deze context helpt om kansen en risico’s voor de omgeving in beeld te krijgen.