Voorwaards zegt driemaal nee tegen bouwen in Leenheerenpolder: onverantwoord, onwenselijk, onverzekerbaar

De gemeente Hoeksche Waard wil ruim 100 woningen bouwen in het buitendijkse gebied naast Goudswaard, waarvan 40 dure recreatiewoningen pal naast een Natura 2000-gebied. Politieke beweging VoorWaards Hoeksche Waard ziet dat als een buitengewoon slecht idee.

Niet alleen zijn deze plannen in strijd met landelijke beleidsregels, ze negeren ook de risico’s van overstroming én de duidelijke wens van inwoners. “Het is onverantwoord, onwenselijk en onverzekerbaar,” aldus raadslid Eline Rood.

Hoge prijzen, laaggelegen gebied: voor wie is dit plan? “Allereerst is er juist behoefte aan betaalbare, kleinere woningen in onze gemeente en niet aan dure woningen voor de rijken”, aldus Rood. “Daarnaast raden wetenschappers af om in lage, buitendijkse gebieden te bouwen, vanwege het grote risico op overstromingen. Huizen zullen ook niet worden verzekerd. En tot slot breng je schade toe aan het Stiltegebied en naastgelegen Natura 2000-gebied, terwijl je aan de andere kant van Goudswaard nog genoeg ruimte hebt om te bouwen.” Het moge duidelijk zijn: VoorWaards is niet enthousiast over deze bouwplannen van de gemeente en dat is nog zacht uitgedrukt.

Gewoon de dijk verplaatsen? Bekend is dat verzekeringsmaatschappijen de buitendijkse woningen niet zullen verzekeren. De gemeente ziet dat als een probleem van de nieuwe bewoners zelf en komt met de suggestie om dan wellicht de dijk te verplaatsen, zodat de woningen opeens binnendijks komen te liggen. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen van VoorWaards. Een heel creatieve, maar ook kostbare en onrealistische oplossing, vindt deze partij. De andere, oostelijke kant van Goudswaard benutten voor woningbouw is een makkelijkere oplossing.

Minister: ”bouwen mag hier niet” – gemeente: “toch wel?” De minister heeft eerder gewezen op de Beleidslijn Brede Rivieren met een zogenaamd ‘Ruimtelijk Afwegingskader’. Op een kaart is met kleur aangegeven waar wel en waar niet gebouwd mag worden. Het gebied rondom de Hoeksche Waard en bij Goudswaard is rood gekleurd, wat betekent: niet bouwen vanwege te hoge waterrisico’s en -slachtoffers en het risico op bodemdaling.

Dat lijkt dus duidelijk. Echter, in de beantwoording van vragen van Eline Rood geeft het college van B&W aan dat de opgestelde gebiedsvisie voor de Leenheerenpolder uit 2017 zwaarder weegt dan de regels van de hogere overheid. Maar, hogere wetgeving of regels gaan toch voor? Bovendien zou er sprake moeten zijn van voortschrijdend inzicht na 8 jaar. “Waarom is dat bij het college niet het geval? Zijn zij angstig voor de projectontwikkelaar die allang grond heeft aangekocht? Zijn ze bang voor claims bij overstromingen?” Dat zijn allemaal vragen waar VoorWaards en veel inwoners mee zitten en geen duidelijkheid over krijgen.

Inwoners buitenspel ondanks burgerinitiatief Betrokken inwoner van Goudswaard, Phillip Braas, zegt: “In 2022 is het burgerinitiatief ‘Stop Plannen Leenheerenpolder’ aangeboden aan de raad. Zo’n 70% van de inwoners heeft dit toen gesteund, dus het leeft echt. Maar het beloofde ‘zorgvuldige participatieproces’ heeft nog steeds niet plaatsgevonden terwijl wij ruim 3 jaar verder zijn. Daarom heb ik nu via een WOO-verzoek gevraagd om meer inzicht in de afspraken die er gemaakt zijn met de projectontwikkelaar.”

Betrouwbare overheid VoorWaards begrijpt dat hierdoor bij de inwoners van Goudswaard weinig vertrouwen is in het college. De gemeente wil een betrouwbare overheid zijn naar investeerders toe. Deze partij is liever betrouwbaar richting inwoners, dieren en het landschap. Eline Rood zegt:

“Wij vinden dat de gemeente rekening moet houden met het Stiltegebied en naastgelegen natuurgebied, maar ook met de beleidslijn van de minister. De rode kleur betekent: niet bouwen. Het mag niet. Het is té risicovol en bovendien zorgt woningbouw aan die kant van het dorp voor extra verkeer op de Molendijk die al zwaar belast wordt.”

Ook Mireille Louwerens van Burgerbelangen heeft, samen met Constructief HW, eerder vragen gesteld: “Volgens de Beleidslijn grote rivieren (BGR) mag alleen nog riviergebonden gebouwd worden. Eind mei zal het college met een antwoord komen op de vraag of woningbouw in de Leenheerenpolder nog wel of juist geen doorgang kan vinden. Indien wel, dan horen wij ook graag de onderbouwing hiervan.” Aan het einde van dit jaar wordt het omgevingsplan pas voorgelegd aan de gemeenteraad, heeft de gemeente aangegeven.

Realistische keuzes VoorWaards pleit voor realistische én toekomstbestendige keuzes. Dat betekent: geen bouw in risicovolle natuurgebieden, maar wél betaalbare woningen op veilige plekken zoals de oostkant van Goudswaard. De gemeente moet niet alleen betrouwbaar zijn voor investeerders, maar vooral voor haar inwoners – en voor de natuur die zij moet beschermen. “De rode kleur op de kaart is niet voor niets een stopteken,” zegt Eline Rood. “Neem dat serieus.”