Bijna honderd huishoudens in Strijensas ontvangen een regenton om regenwater op te vangen en zo bij te dragen aan een groener en klimaatbestendiger dorp. De regentonnen worden op zaterdag 24 mei uitgedeeld, dankzij een mooie samenwerking tussen gemeente Hoeksche Waard, Coöperatie Windwaarde, Intratuin en Welkoop.
De actie is een groot succes: bijna de helft van alle huishoudens in Strijensas meldde zich aan. Zij kunnen op 24 mei tussen 10.00 en 12.30 uur hun gekozen regenton ophalen. Wethouder Klimaatadaptatie, Harry van Waveren van gemeente Hoeksche Waard is aanwezig bij dit feestelijke moment: “Geweldig om te zien hoeveel inwoners van Strijensas meedoen aan deze actie en hoe ze dit samen organiseren. De betrokkenheid van ondernemers helpt daar mooi bij. Ook fijn dat de gemeenschap gebruikmaakt van onze subsidie Klimaatadaptatie. Ik hoop dat dit andere inwoners inspireert om hun tuin ook groener en watervriendelijker te maken met hulp van deze subsidie.”
Actie van en voor het dorp Wat deze actie extra bijzonder maakt, is de inzet van dorpsgenoten. Verschillende bewoners helpen mee met het sorteren van de regentonnen, en op de uitdeeldag zelf zorgen vrijwilligers ervoor dat alles soepel verloopt. Daarnaast staan handige buurtbewoners paraat om mededorpsgenoten te helpen bij de installatie van de ton, voor wie dat zelf niet lukt. Zo wordt de actie echt een gezamenlijke inspanning voor en door Strijensas.
Bewust watergebruik en vergroening van tuinen Inwoners konden kiezen uit vier modellen regentonnen van Welkoop en Intratuin, die meewerkten aan de actie door een korting te geven op de aanschaf. De actie draagt bij aan bewust watergebruik en vergroening van tuinen. Regenwater is niet alleen beter voor planten, maar helpt ook om piekbelasting van het riool bij zware regenval te voorkomen. Daarnaast is het handig voor het wassen van ramen of de auto.
Samen voor een groener Sas De actie is opgezet door de werkgroep Biodiversiteit van Coöperatie Windwaarde en gemeente Hoeksche Waard. De regentonnenactie maakt gebruik van de gemeentelijke subsidie voor wateropvang in en het vergroenen van de tuin. Daarmee worden inwoners gestimuleerd zelf duurzame stappen te zetten. De werkgroep is onderdeel van de bewonerscoöperatie en organiseerde eerder al diverse initiatieven zoals de aanleg van een biodiverse tuin op de plek van de voormalige jeu de boules-baan (samen met gemeente Hoeksche Waard), het planten van 2.200 bloembollen (met HW zoemt en gemeente Hoeksche Waard) en meerdere opruimacties tegen zwerfvuil.
Samen zorgen we voor een duurzamer Strijensas!