Yara wint voorleeswedstrijd en is Voorleeskampioen van de Hoeksche Waard

 Vier kandidaten streden op 29 februari 2024 om de titel `Voorleeskampioen van de Hoeksche Waard´. De voorleeswedstrijd voor brugklassers werd gehouden in de salon van het Oude Raadhuis van de Bibliotheek Hoeksche Waard. Klasgenoten, docenten, opa & oma´s en ouders waren er om de voorlezers aan te moedigen.

De deelnemers die gewonnen hadden in de schoolronde lazen ongeveer vijf minuten voor uit hun boek. De leerlingen vertelden, eerst kort iets over zichzelf en over het boek en lazen vervolgens het door henzelf uitgekozen fragment voor. Nadat alle kandidaten aan de beurt waren geweest, had de driekoppige jury de taak om een winnaar uit te roepen. Voor de jury, bestaande uit Sabine Alders-du Bosc (dichter van de Hoeksche Waard), Kim Zuidema (cultuurcoach) en Lizette Bakelaar (leesconsulent), was het lastig kiezen. Na een kort beraad werd Yara van de Willem van Oranje in Oud-Beijerland uitgeroepen tot de winnaar.

Provinciale ronde

Yara kreeg een goodiebag en een boekenbon en gaat nu door naar de provinciale finale op 3 april 2024. Hier zullen winnaars uit heel Zuid-Holland strijden om de titel: beste voorlezer uit de brugklas Zuid-Holland.

Voorleeswedstrijd Read2Me!

Met het voorleesproject Read2Me! zetten de Zuid-Hollandse bibliotheken in op de combinatie voortgezet onderwijs en leesbevordering. Leerlingen van alle schooltypen kunnen meedoen met deze voorleeswedstrijd die in vier ronden wordt georganiseerd; op school (en in de klas), lokaal in de Bibliotheek, provinciaal en tenslotte is er een landelijke finale. Dit schooljaar doet een groot aantal middelbare scholen uit alle hoeken van Zuid-Holland weer mee aan de voorleeswedstrijd Read2Me!