Dorp aan het Water in `s-Gravendeel: herontwikkeling en woningbouw

Op 6 maart ondertekenden wethouder Adriaan van der Wulp en Gert Jan Sint Nicolaas en Arie Barth van BAUh Projectontwikkelaars een overeenkomst. Daarin staan afspraken voor de herontwikkeling van het gebied vanaf de haven van ´s-Gravendeel richting het centrum.

De afspraken in de overeenkomst gaan over de gezamenlijke ambitie van de gemeente en de ontwikkelaars om het centrum van het dorp ´s-Gravendeel weer te verbinden met het water. Om zo de historische relatie met het water en de haven te herstellen en de ruimtelijke kwaliteit van het gebied te verbeteren.

Het gaat om 3 plangebieden die in het Ambitiedocument Dorp aan het Water staan. De Perengaard, de Havenstraat en Het Havenhoofd. Concreet uitgewerkte plannen zijn er nog niet, maar de gemeente en ontwikkelaars spraken wel met elkaar enkele wensen uit. Bijvoorbeeld de wens om te kunnen `flaneren´ vanaf het water van de Dordtsche Kil richting het dorpscentrum en dan onderweg een hapje te kunnen eten. Ook is er de wens om woningen naar behoefte te bouwen in dit gebied, moet er een goede verkeersontsluiting komen, en wandelpaden en een fietsverbinding om er ook fijn te kunnen recreëren. De omgeving denkt uiteraard mee. Daarvoor organiseert de gemeente samen met de projectontwikkelaar diverse inloopavonden. De eerste bijeenkomst voor omwonenden is al geweest.

Wethouder Van der Wulp is blij met de plannen. “Herontwikkeling van dit gebied in ´s-Gravendeel is hard nodig. Dat ziet iedereen die wel eens in de Havenstraat komt. De huidige Havenstraat is het resultaat van oude plannen. Het is nu aan ons om de verbinding tussen het dorp en het water ruimtelijk krachtiger en meer uitnodigend te laten zijn. We zijn erg blij dat de ontwikkelaars ons benaderd hebben om gezamenlijk op te trekken. Zodat we samen in één keer het hele gebied kunnen aanpakken. De gemeente wil dat iedereen in de Hoeksche Waard prettig kan (blijven) wonen. Daarom werken we graag mee aan initiatieven die een bijdrage leveren aan de vitaliteit van de dorpen en de ruimtelijke kwaliteit verbeteren.”

Planning

De verwachting is dat halverwege dit jaar de wensen en zorgen met omwonenden en andere belanghebbenden besproken zijn. Dat nemen we mee in de verdere uitwerking van de plannen. Daarmee komen we dan terug bij de omgeving. Daarna verwerken we alles in een omgevingsplan. Dit is naar verwachting in het eerste kwartaal van 2025. Na het omgevingsplan moet een omgevingsvergunning worden ingediend bij de gemeente.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente bij woningbouwprojecten in ´s-Gravendeel.

Foto: Casper Streefkerk