Babette Siebrecht wordt in 2024 kinderburgemeester van de Hoeksche Waard

Sinds 2022 heeft gemeente Hoeksche Waard een kinderburgemeester. De 12- jarige Elin Quaak uit ´s-Gravendeel geeft dit jaar met heel veel enthousiasme invulling aan deze rol binnen onze gemeente. Haar taak zit er bijna op, want kinderburgemeester ben je maar voor 1 jaar. De gemeente ging daarom op zoek naar een opvolger. En die is gevonden: Babette Siebrecht (10 jaar) uit Strijen is in 2024 onze kinderburgemeester. Babette: “Ik wil de kinderen in de Hoeksche Waard vertegenwoordigen en namens hen meepraten en meedenken met de gemeente. De thema´s waarvoor ik me wil inzetten, zijn behoud van de natuur en veilige ruiter-, wandel- en fietspaden. Dit laatste vind ik belangrijk, omdat kinderen dan veilig naar school kunnen lopen of fietsen. Dus hier wil ik volgend jaar vanuit mijn rol als kinderburgemeester aandacht voor vragen.”

Taken kinderburgemeester

Babette wordt heel het jaar 2024 actief als kinderburgemeester van de Hoeksche Waard. Zij kan onderwerpen die voor kinderen belangrijk zijn onder de aandacht brengen van de gemeente. Bij grotere gebeurtenissen is Babette samen met burgemeester Van Heijningen en/of een van de wethouders aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan herdenkingen, de intocht van Sinterklaas en nog meer bijzondere momenten.

Hoe word je kinderburgemeester

Begin november deed de gemeente een oproep aan kinderen in groep 7 in de Hoeksche Waard. Iedereen die het een leuk idee leek om kinderburgemeester te worden, kon een filmpje insturen. Daarin konden de kinderen vertellen waarom zij kinderburgemeester willen worden. Er waren 5 inzendingen, 3 kinderen werden uitgenodigd voor een gesprek met burgemeester Van Heijningen:
“Ik ben onder de indruk van het enthousiasme en de motivatie van de kinderen en de onderwerpen waarvoor zij zich willen inzetten. Het varieert van (verkeers)veiligheid tot het klimaat en duurzaamheid en van inclusief spelen tot meer bewegen en gezondheid. Het is prachtig om te zien hoe breed hun interesse is, hoe jong ze ook zijn”, aldus de burgemeester.

Bekendmaking

Burgemeester Van Heijningen: “Een keuze maken was echt lastig, want alle kandidaten hebben een goede indruk achtergelaten. Ik kijk ernaar uit om met Babette samen te werken volgend jaar.” Na het gesprek vanmiddag vertelde de burgemeester het nieuws aan de 3 kinderen. Elk kind kreeg een Cadeaubon Hoeksche Waard en een boek om hen te bedanken voor hun mooie filmpje en het fijne gesprek. Babette kreeg daarbij nog een kinderambtsketting in chocolade en een mand met chocolaatjes om uit te delen in de klas morgenochtend.

Benoeming

Eind januari wordt Babette benoemd (geïnstalleerd) tot kinderburgemeester tijdens een vergadering van de gemeenteraad. Daarna volgt snel de eerste bijeenkomst waarop zij, met de speciale ambtsketting om haar nek, de kinderen van gemeente Hoeksche Waard vertegenwoordigd.

Jong HW Denkt mee

Kinderen en jongeren zijn van groot belang voor de Hoeksche Waard. Zij zijn onze toekomst. Gemeente Hoeksche Waard vindt het dan ook belangrijk om met hen in gesprek te gaan over hun wensen en behoeften voor de toekomst van de Hoeksche Waard. Daarom hebben wij het jongerenparticipatietraject Jong HW Denkt Mee. Een programma, waarmee we jongeren willen betrekken bij de samenleving en lokale politiek. De kinderburgemeester en jongerenraad zijn onderdeel van dit programma.